Hiihtäjien kelpaa nyt sivakoida

Hiihtokelit ympäri Suomen ovat nyt parhaimmillaan kymmeneen vuoteen. Lunta riittää, ja latuja on tehty sekä perinteisen tyylin että luisteluhiihdon harrastajille.

Hyvistä keleistä innostuneet hiihtäjät ovat paikoin kansoittaneet latuja niin runsain joukoin, että latupohja on lujilla. Saariselän hiihtokeskuksen laduilla Inarissa hiihtäviä varoitetaan siitä, että reitti on joissakin laskuissa saattanut kulua puhki kovan käytön vuoksi. Sama asia on huomattu myös hiihtokaupunki Lahdessa. Aamupäivällä latukoneen jäljiltä latu-urat ovat loistavassa kunnossa, mutta illalla ne voivat olla jo heikkokuntoisempia.

Latureitistön laajuus vaihtelee eri paikkakunnilla suuresti. Etelän kaupungeissa latuja voi olla paljon, mutta ne ovat melko lyhyitä. Esimerkiksi Turussa latuja on yhteensä noin 80 kilometriä, ja suurin osa niistä on alle kahden kilometrin pituisia.

Pohjoisessa taas latuverkostolla on mittaa ja laajuutta. Rukan hiihtokeskuksen tulosalueen johtaja Pekka Pirhonen kertoo, että Kuusamon ympäristössä on latuja yhteensä satoja kilometrejä.

-Ladut ovat kunnossa Kuusamon keskustaa myöten. Latukoneet käyvät niitä läpi säännöllisesti. Rukan maisemista löytyy latuja joka makuun - helppoja perhelatuja ja vaativia mäkisiä reittejä, hän vakuuttaa.

Pienimmille oma latu

Myös Suomen urheiluopistossa Heinolan Vierumäellä ladut ovat priimakunnossa. Perheen pienimpiä varten on tehty erillinen 400 metrin latu, joka kiertää urheilukentän ympäri.

Suurin osa latuverkostosta on valaistu. Muun muassa Vantaalla laduille valot syttyvät kello kuusi aamulla ja sammuvat kello 22. Pohjoisen pelastuslaitokset muistuttavat valaisemattomille laduille lähteviä siitä, että pimeys saattaa yllättää kokemattoman hiihtäjän. Illansuussa valaistu latu on turvallisempi vaihtoehto.

Joulukuu oli keskimääräistä kylmempi, ja kuun loppupuolella lunta tuli suurimpaan osaan maata 25-40 senttimetriä tavallista enemmän. Eniten lunta tuprutti Kittilän Kenttärovalla, 63 senttimetriä.

Pakkasta oli maan eteläosissa 2-6 astetta ja Lapissa 10-20 astetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.