Hiihtolomien liikenne vilkastuu perjantaina

Ely-keskus ja tieurakoitsijat aloittavat teiden tehostetun talvihoidon vilkkaimmilla tieosuuksilla perjantaina.

Tehostettu talvihoito tarkoittaa sitä, että vilkkaimmilla teillä lisätään vielä lumen poistoa, polanteiden poistamista sekä tarvittaessa liukkauden torjuntaa suolaamalla tai hiekoittamalla. Lisäksi perjantaina tai viimeistään lauantaina puhdistetaan liikennemerkit ja teiden reunapaalut lumesta ja kurasta.

Ely-keskusten mukaan tänä talvena sääolosuhteet ovat vaikeuttaneet teiden hoitoa. Lumipyry tai loskakeli eivät ole yksinään ongelma, vaan kuuluvat normaaliin Suomen talveen. Sen sijaan poikkeuksellisen suuriin lämpötilanvaihteluihin liittyneet sulamisvedet ja talven vesisateet ovat rapauttaneen tien pintoja pahoin tänä vuonna.

Etenkin sivuteillä voi olla esimerkiksi pahoja monttuja, joita ei ole ehditty paikata.

Poliisi: Malttia mukaan

Myös poliisi ottaa hiihtolomaliikenteen huomioon.

– Partiot valvovat liikennettä. Esimerkiksi Tahkolle tulee paljon väkeä perjantaina, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista sanoo.

– Eniten hiihtolomat näkyvätkin Savossa varmasti ensi ja seuraavana viikonloppuna. Savon omalla hiihtolomaviikolla maanteillä voi sen sijaan olla tavallista rauhallisempaa.

– Tärkein toive hiihtolomaliikenteeseen on: Malttia! Jos liikenne hetkittäin jonoutuukin, ohitukset eivät hyödytä mitään. Ohitustilanteissa on sen sijaan erittäin suuri onnettomuusriski.

– Merkittävä osa kohtaamistilanteissa sattuneista onnettomuuksista eli nokkakolareista on saanut alkunsa ohituksesta, Pahkin varoittaa.

Poliisi neuvoo hiihtolomalaisia varaamaan matkoihin riittävästi aikaa, jotta liian tiukassa aikataulussa pysyminen ei kiristä pinnaa.

Alkaa perjantaina

Koulujen hiihtolomat jakautuvat Suomessa kolmelle viikolle, mutta työntekijöiden vilkas talvilomakausi jatkuu aina pääsiäisen yli.

Liikenneviraston ennakkoarvion mukaan liikenne on vilkkaimmillaan tänä ja ensi viikonloppuna Helsingistä valtatie 5:tä Varkauteen tai Kuopioon asti sekä valtatie 4:ää Kemiin asti.

Tavallista suurempien liikennemäärien lisäksi ajo-olosuhteisiin voi vaikuttaa epävakaa sää. Lumisateet ja liukkaat tienpinnat voivat tehdä ajokelistä paikoin huonon ja hidastaa matkantekoa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan hiihtolomakausi alkaa melko lauhassa säässä. Tulevana viikonloppuna vallitsee eteläinen ilmavirtaus, sää on pilvistä ja useita sadealueita liikkuu Suomen yli.

Alkava hiihtolomasesonki on yksi vuoden vilkkaimmista matkustusajankohdista myös rautateillä. Suosituimmat junat pääkaupunkiseudulta pohjoiseen ovat jo melko täysiä, mutta VR:n mukaan muihin juniin on vielä tilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lahteen saapui viime vuonna kansainvälisestikin katsottuna poikkeuksellisen suuri ekstaasisatsi – nyt KRP kertoo, että 150  000 tabletin järjestelystä epäillään joukkoa United Brotherhoodin jäseniä

Lääketukkukauppa Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, jossa kerrotaan useista Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Sotaveteraaneista enemmistö nyt naisia – miehiä veteraaneista on nyt noin 3  850, naisten osuus on liki 4  000

Orpo: Suomi tarvitsee 120  000 uutta työllistä talouden tasapainottamiseksi

Miehet yhdistävät tv:n katselun ja liikkuvan elämäntavan – liikkuvat naiset eivät suosi tv:tä

Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä kasvanut – kehittynyt hoito on vähentänyt kuoleman riskiä

Supermummi-Paula valloitti etelänavan – vain kahdeksan kuukautta aiemmin hän seisoi Mount Everestin huipulla

Nuorisosäätiö vaatii entisiltä hallituksen jäseniltä jopa miljoonien korvauksia –  tuhansien nuorten tulevaisuus säätiön asunnoissa on edelleen vaakalaudalla

Hoitoalan opinnot eivät houkuta nuoria entiseen tapaan – sairaanhoitajaksi opiskeleva Otto Hyvärinen, 24, on kuitenkin tyytyväinen valintaansa: "Teen tärkeää työtä"

Etelä-Suomen teillä paikoin liukasta – selkeä sää toi pakkasia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.