Hiihtolomien liikenne vilkastuu perjantaina

Ely-keskus ja tieurakoitsijat aloittavat teiden tehostetun talvihoidon vilkkaimmilla tieosuuksilla perjantaina.

Tehostettu talvihoito tarkoittaa sitä, että vilkkaimmilla teillä lisätään vielä lumen poistoa, polanteiden poistamista sekä tarvittaessa liukkauden torjuntaa suolaamalla tai hiekoittamalla. Lisäksi perjantaina tai viimeistään lauantaina puhdistetaan liikennemerkit ja teiden reunapaalut lumesta ja kurasta.

Ely-keskusten mukaan tänä talvena sääolosuhteet ovat vaikeuttaneet teiden hoitoa. Lumipyry tai loskakeli eivät ole yksinään ongelma, vaan kuuluvat normaaliin Suomen talveen. Sen sijaan poikkeuksellisen suuriin lämpötilanvaihteluihin liittyneet sulamisvedet ja talven vesisateet ovat rapauttaneen tien pintoja pahoin tänä vuonna.

Etenkin sivuteillä voi olla esimerkiksi pahoja monttuja, joita ei ole ehditty paikata.

Poliisi: Malttia mukaan

Myös poliisi ottaa hiihtolomaliikenteen huomioon.

– Partiot valvovat liikennettä. Esimerkiksi Tahkolle tulee paljon väkeä perjantaina, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista sanoo.

– Eniten hiihtolomat näkyvätkin Savossa varmasti ensi ja seuraavana viikonloppuna. Savon omalla hiihtolomaviikolla maanteillä voi sen sijaan olla tavallista rauhallisempaa.

– Tärkein toive hiihtolomaliikenteeseen on: Malttia! Jos liikenne hetkittäin jonoutuukin, ohitukset eivät hyödytä mitään. Ohitustilanteissa on sen sijaan erittäin suuri onnettomuusriski.

– Merkittävä osa kohtaamistilanteissa sattuneista onnettomuuksista eli nokkakolareista on saanut alkunsa ohituksesta, Pahkin varoittaa.

Poliisi neuvoo hiihtolomalaisia varaamaan matkoihin riittävästi aikaa, jotta liian tiukassa aikataulussa pysyminen ei kiristä pinnaa.

Alkaa perjantaina

Koulujen hiihtolomat jakautuvat Suomessa kolmelle viikolle, mutta työntekijöiden vilkas talvilomakausi jatkuu aina pääsiäisen yli.

Liikenneviraston ennakkoarvion mukaan liikenne on vilkkaimmillaan tänä ja ensi viikonloppuna Helsingistä valtatie 5:tä Varkauteen tai Kuopioon asti sekä valtatie 4:ää Kemiin asti.

Tavallista suurempien liikennemäärien lisäksi ajo-olosuhteisiin voi vaikuttaa epävakaa sää. Lumisateet ja liukkaat tienpinnat voivat tehdä ajokelistä paikoin huonon ja hidastaa matkantekoa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan hiihtolomakausi alkaa melko lauhassa säässä. Tulevana viikonloppuna vallitsee eteläinen ilmavirtaus, sää on pilvistä ja useita sadealueita liikkuu Suomen yli.

Alkava hiihtolomasesonki on yksi vuoden vilkkaimmista matkustusajankohdista myös rautateillä. Suosituimmat junat pääkaupunkiseudulta pohjoiseen ovat jo melko täysiä, mutta VR:n mukaan muihin juniin on vielä tilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – kiistää kaikki epäillyt rikokset

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Kesän lämpöennätyksiä hätyytellään loppuviikosta – helteitä luvassa ainakin kuun loppuun asti

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.