Hiio hoi, Joonas Auringon kaupunki juhlii

Kesäteatterilaiset luovuttivat Poleenin teatteriin linnunpöttö-aikakapselin.


Pieksämäen rantaraitin mutkasta alkaa kuulua pilliin vislausta ja laulua.

– Yksi pieni elefantti marssi näin, aurinkoista tietä eteenpäin!

Pian puskasta pilkistää merirosvo, lehmä kitaroineen ja ujohko mamselli. Takana tulee muuta kulkueväkeä. Vieressä kulttuurikoordinaattori Pia Säpyskä-Hietala viheltää pilliin. Naapuripihan koirat aloittavat villin haukkunnan ihmetellessään merkillistä paraatia. Kulkue laulaa mennessään, välillä sävel vaihtuu hiio ohoi -huutoihin Nukkekodilla asustavan Joonas Auringon tunnuslaulun mukaisesti.

Haloo Pieksämäki – kulttuuri kutsuu! -tapahtuman virallinen paraati Nukkekodilta torille on matkalla. Se on osa Pieksämäen superpäivää, jolloin torin ja Poleenin liepeillä tapahtuu paljon.

 

Juhlakulkue lähti Nukkekodilta kohti toria laulaen iloisesti laulaen elefanttimarssia Pieksämäellä lauantaina. Kuva: Liisa-Ilona Tanninen
 

Pieksämäen torilla aurinko räköttää taivaalta kuumasti. Kuumuuteen on kuitenkin saapunut kirpputorimyyjiä. Kojujen ympärillä on väkeä etsimässä toisten luovutamista tavaroista aarteita. Tarjolla on muun muassa lastenvaatteita, leluja, astioita, kalavieheitä, käsitöitä, kasveja ja hattuja.

Molemmassa torikahvilassa on pitkät jonot, jäätelö, kahvi ja kylmät juomat tekevät kauppansa.

Jättikirppiksen houkuttelemana myös Anneli Järvinen oli tullut paikalle. Mukaan oli tarttunut huonekasvi juoru, jonka kiiltävien lehtien alapinta on syvän violetti.

Järvisen oranssi hattu ja sävy sävyyn valittu laukku ovat varmat katseenkääntäjät.

– Sattumalta vielä törmäsin äsken tässä torilla naiseen, joka on tehnyt paperinarusta punotun hattuni, Järvinen nauraa ja pitää kädellä lieristä kiinni.

Pieksämäen kaikki kesäteatterit luovuttivat yhdessä aikakapseli-linnunpöntön Poleeniin juhlan kunniaksi. Sen vastaanotti Päivi Majoinen(oik) ja Jari Tuononen. Kuva: Liisa Tanninen

Torin lavalla Los Termos -yhtye viihdyttää toriyleisöä vanhoilla tutuilla hiteillä. Taidetapahtuma Uuden Perliinin taiteelliset myyjäiset ja kantaaottavan käsityön työpaja on tupsahtanut tyhjään liiketilaan torin liepeille. Iltapäivällä Poleenissa seutuopiston kesäteatterit hyppäsivät puikkoihin Open stage -tuokiossa. Yleisö sai makupaloja hulvattomista kesäteatteriesityksistä.

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Päivi Majoinen tuli yllätetyksi täysin aikakapsellla, joka oli rakennettu linnunpöntön muotoon. Aikakapselin luovuttivat yhdessä kaikki Pieksämäen kesäteatterilaiset Majoiselle ja Poleenin teatteriohjaaja Jari Tuonoselle.

Pönttö kuvastaa Poleenin teatteria pesänä, josta harrastajateatterilaiset ovat päässeet siivilleen. Aikakapseli-pönttöön toivotaan jokaisen Poleenin Teatterissa joskun näytelleen kirjoittavan paperilapun, jossa on hänen onnentoivotukset ja näytelmän nimi sekä vuosiluku, jolloin on ensimmäistä kertaa Poleeni lavalle kiivennyt.

VR:n näytelmäkerhon näytelmän makupala Open Stage -tapahtumassa Poleenissa.

Entiset nuoret tapaavat myös toisiaan päivän ja illan mittaan. Kartsankiertäjien iltajuhla alkaa yhdeksältä, mutta osa on tehnyt treffejä jo aiemiin päivällä kaupungille. Taidetta janoavat pääsivät myös opastetulle Poleenin juhlantaidenäyttelyn kierrokselle ja katsomaan Poleenista kertovan uutuusdokumentti Dialogin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Valvirassa pohditaan, pitäisikö esteettisille hoidoille laatia ohjeistus – nyt laki ei ota kantaa siihen, kuka saa ruiskuttaa täyteaineita ja tehdä vampyyrihoitoja

Raskas liikenne joutuu poliisin tehosyyniin tällä viikolla

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään välejä Luumäellä – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Pintavedet jo pääosin lämmenneet heinäkuun alun viilenemisen jälkeen –  hellevaroitus 11 maakunnassa

Kaahari oli ajaa nokkakolarin poliisin kanssa kahdesti – epäillään kahdesta murhan yrityksestä

Lapin kultaturismissa pienet purot tuovat tulot

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.