Hiljainen hetki avasi mielenosoituksen Kuopiossa - katso video ja kuvat

Rasismin ja fasismin vastainen mielenosoitus alkoi rauhallisesti Kuopion kauppatorilla lauantaina aamupäivällä kello 11. Aivan aluksi pidettiin hiljainen hetki Helsingin asema-aukiolla menehtyneen muistoksi. Ihmiset hiljentyivätkin ja sytyttivät kynttilöitä.

Paikalla on varovaisesti arvioiden sadasta kolmeen sataan ihmistä. Järjestystä valvoo useita poliisipartiota. Paikalla on myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Tilaisuuden avauspuheessa korostettiin, että vihaan pitää vastata ystävällisyydellä. Tilaisuudessa kuka tahansa voi mennä puhumaan megafoniin, kunhan puhuu omalla nimellään, eikä mainitse puolueita.

Mielenosoituksen tarkoituksena on kunnioittaa Helsingin asema-aukiolla pahoinpideltyä ja kuollutta henkilöä. Uhri kuoli Kansallisen vastarintaliikkeen aktiivin pahoinpitelyn seurauksena.

Rajatonta rakkautta -kollektiivin järjestämä mielenilmaus vaatii muun muassa, että poliittiset päättäjät tarttuvat järjestäytyneeseen äärioikeistolaiseen toimintaan sen vaatimalla vakavuudella.

Vastaavia mielenilmauksia järjestetään myös esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Helsingissä järjestetään samaan aikaan Rajat kiinni -liikkeen vastamielenosoitus.

Helsingissä mielenosoitukseen on ilmoittautunut yli 9 000 ihmistä Facebookissa. Tapahtumassa puhuu presidentti Tarja Halonen. Myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) ovat kertoneet osallistuvansa Helsingin tapahtumaan.

Sipilä: Äärijärjestöjen ja niiden tunnusten kieltämisestä päätetään maanantaina

Pääministeri Sipilä osoittaa mieltään Kuopiossa