Hirven kanssa kaupungilla? - Toimi näin

Jos autoilija tai moottoripyöräilijä näkee hirven tiellä, siihen pitää reagoida välittömästi: hiljentää ja väistää ja varautua siihen, että eläimiä on enemmänkin, poliisi neuvoo.

Vilkkaalle moottoritielle ei pidä itse pysähtyä, mutta vastaantulijoita kannattaa varoittaa valoja välkyttämällä.

Moottoritiellä tai kaupunkialueella olevasta hirvestä kannattaa soittaa hätäkeskukseen ja ilmoittaa mahdollisimman tarkka paikka.

Poliisi pyrkii ensisijaisesti ajamaan hirven sivumpaan. Jos hirvi aiheuttaa vaaraa ihmisille, se voidaan joutua lopettamaan

Poliisin mukaan hirven lopettaminenkaan ei ole helppo tehtävä vilkkaalla paikalla. Eläimen ampuminen kaupunkialueella vaatii paljon harkintakykyä katsoa sopiva aika ja paikka.

Varo vauhkoa

Pohjois-Savon poliisin eräyhdyshenkilön, vanhemman konstaapelin Matti Krögerin mukaan kaupunkilaisten ei pidä itse koettaa hätistellä hirveä asuinalueella, vaan on parempi antaa sen rauhoittua kadun varteen. Paikalle tuleva poliisi päättää, miten tilanteessa edetään.

–·Hirveä on hankala ohjailla. Kyllähän sen voi saada kääntymään tiettyyn suuntaan, mutta hirvillä on tapana vieraissa oloissa joutua sokkiin ja vauhkoontua.

–·Vaikka poliisipartioita olisi pari–kolme, vauhko eläin voi juosta partioiden välistä tai päin autoja.

Krögerin mukaan viime päivien hirvisumalle Kuopiossa ei tiedetä syytä.

Emät ovat karkottaneet viime vuoden vasat luotaan ennen uutta vasomista. Nuoret hirvet ovat aina aiempinakin vuosina aiheuttaneet törttöilyillään vaaratilanteita, mutta Kuopion keskustassa tilanteet ovat olleet aiempina vuosina satunnaisia - ei tällaisia, että hirviä arvioidaan olevan keskustan tuntumassa jopa kymmenkunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hullut hirvet tulivat taas kaupungille