Hirven kanssa kaupungilla? - Toimi näin

Jos autoilija tai moottoripyöräilijä näkee hirven tiellä, siihen pitää reagoida välittömästi: hiljentää ja väistää ja varautua siihen, että eläimiä on enemmänkin, poliisi neuvoo.

Vilkkaalle moottoritielle ei pidä itse pysähtyä, mutta vastaantulijoita kannattaa varoittaa valoja välkyttämällä.

Moottoritiellä tai kaupunkialueella olevasta hirvestä kannattaa soittaa hätäkeskukseen ja ilmoittaa mahdollisimman tarkka paikka.

Poliisi pyrkii ensisijaisesti ajamaan hirven sivumpaan. Jos hirvi aiheuttaa vaaraa ihmisille, se voidaan joutua lopettamaan

Poliisin mukaan hirven lopettaminenkaan ei ole helppo tehtävä vilkkaalla paikalla. Eläimen ampuminen kaupunkialueella vaatii paljon harkintakykyä katsoa sopiva aika ja paikka.

Varo vauhkoa

Pohjois-Savon poliisin eräyhdyshenkilön, vanhemman konstaapelin Matti Krögerin mukaan kaupunkilaisten ei pidä itse koettaa hätistellä hirveä asuinalueella, vaan on parempi antaa sen rauhoittua kadun varteen. Paikalle tuleva poliisi päättää, miten tilanteessa edetään.

–·Hirveä on hankala ohjailla. Kyllähän sen voi saada kääntymään tiettyyn suuntaan, mutta hirvillä on tapana vieraissa oloissa joutua sokkiin ja vauhkoontua.

–·Vaikka poliisipartioita olisi pari–kolme, vauhko eläin voi juosta partioiden välistä tai päin autoja.

Krögerin mukaan viime päivien hirvisumalle Kuopiossa ei tiedetä syytä.

Emät ovat karkottaneet viime vuoden vasat luotaan ennen uutta vasomista. Nuoret hirvet ovat aina aiempinakin vuosina aiheuttaneet törttöilyillään vaaratilanteita, mutta Kuopion keskustassa tilanteet ovat olleet aiempina vuosina satunnaisia - ei tällaisia, että hirviä arvioidaan olevan keskustan tuntumassa jopa kymmenkunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hullut hirvet tulivat taas kaupungille

Uusimmat

Kotimaa

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Venäläisaluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Antti Rinne sai EU-parlamentilta monta vaatimusta: Näihin visaisiin ongelmiin Suomen toivotaan puuttuvan

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Yksi kuoli nokkakolarissa Oulun Kiimingissä

Antti Rinne esittelee tänään Euroopan parlamentissa Suomen tavoitteita puheenjohtajakaudelle

Suomalaiset päivittävät innokkaasti osaamistaan työelämässä – suurin osa myös valmis kouluttautumaan uudestaan, jos he jäisivät työttömiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.