Hirviä ajettiin takaa moottorikelkoilla Savossa - Poliisi: Ei sallittua!

Poliisi muistuttaa, ettei eläimiä saa ajaa takaa moottoriajoneuvoilla. Savon Sanomille on kerrottu parista tapauksesta, joissa moottorikelkkailijat jahtasivat jäällä tai pellolla hirviä.

Toinen tapauksista oli Tuusniemeltä ja toinen Kuopiosta, ilmeisesti Karttulan puolelta.

Toisesta luvattomasta jahdista moottorikelkkailija kirjoitti itse Facebook-sivulleen naureskellen asialle. Toisesta on kuvattu video ja julkaistu se Facebookissa. Video ei ollut kuitenkaan enää lauantaina päivällä nähtävissä, joten se on poistettu tai vaihdettu sen julkisuutta niin, ettei se ole enää kaikkien nähtävissä.

Tapauksista kuulleet ovat kertoneet tietojaan myös riistakeskuksen ja poliisin tietoon.

Poliisista muistutetaan, ettei eläinten jahtaaminen moottorikelkoilla ole luvallista. Myös riistakeskus muistuttaa noudattamaan eläinten rauhoitusaikoja, moottorikelkkailun sääntöjä sekä ylipäätään hyviä käytöstapoja.

– Metsästyslaki ja eläinsuojelulaki kieltävät eläinten häiritsemisen rauhoitusaikana ja ylipäätään kaiken ylimääräisen häiritsemisen, vanhempi konstaapeli Antti Niemi Itä-Suomen poliisista sanoo. Niemi on myös yksi poliisin koulutetuista eräyhdyshenkilöistä.

– Jo terveellä järjellä ajatellen pitäisi ymmärtää, ettei luonnonvaraisten eläinten jahtaaminen moottorikelkalla voi olla rehellistä touhua. Se voi johtaa rikosilmoitukseen ja tutkintaan riippuen tapauksesta.

– Esimerkiksi eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin ja vältettävä tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista niille.

Metsästysaikaankin hirvijahti edellyttää muun muassa metsästyslupaa, mutta nyt meneillään on lisäksi hirvien rauhoitusaika, jolloin eläinten häiritseminen ajamalla on muutenkin kiellettyä.

Molemmissa Pohjois-Savossa ilmi tulleissa tapauksissa hirvet olivat tarponeet paksussa hangessa ja pyrkineet kahta moottorikelkkaa karkuun. Toisessa tapauksessa jahtaaja itse kirjoitti, että toinen hirvistä oli muun muassa myös kaatuillut järven jäällä pyrkiessään pakoon.

Tapaukset olivat herättäneet sosiaalisessa mediassa jaettuina myös arvostelua ja ihmettelyä, miten joku voi kehua tällaisella toiminnallaan. Siksi asiasta tehtiin ilmoituksia eteenpäin.

Viranomaiset ovat toivoneet moottorikelkkailijoita muistamaan myös luvalliset kelkkailupaikat. Jäällä saa ajaa moottorikelkalla, mutta maastoalueella se vaatii maanomistajan luvan.

Pääosin moottorikelkkailu on sujunut alkuajokauden ajan hyvin Savossa. Viranomaisten tietoon on tullut kuitenkin muutamia suistumisturmia.