Hoidon saantia muista EU-maista halutaan helpottaa

Jos hampaiden oikomishoito Suomessa tuntuu liian tyyriiltä, hoitoon voi hakeutua vaikka Viroon. Kelan pitää korvata oikomishoidosta sama prosentti kuin se korvaisi Suomessa tehdystä hoidosta.

Mahdollisuus hakeutua terveydenhoitoon toiseen EU:n jäsenvaltioon ja saada Kela-korvauksia hoidosta on ollut voimassa jo vuosia. Selvitysten mukaan suuri osa EU-kansalaisista ei kuitenkaan tiedä oikeudestaan.

EU:n komissio antoi tänään uuden direktiiviehdotuksen, jonka tarkoituksena on yhtenäistää sääntöjä, joiden perusteella kansalaiset voivat päästä hoitoon muissa EU maissa.

- Jäsenmaat saavat itse määritellä, mitä hoitoa korvataan ja mitä ei, mutta samojen korvausperusteiden on pädettävä sekä kotimaassa että muissa EU-maissa annetulle hoidolle, sanoo terveyslainsäädännöstä vastaavan EU komission yksikön päällikkö Tapani Piha.

Lopulliset korvausperusteet muodostuvat, kun direktiiviä aletaan käsitellä kansallisella tasolla. Direktiivi on kuitenkin hyväksyttävä vielä EU-parlamentissa ja jäsenmaissa ennen kuin se tulee voimaan.