Hoitaja esti poliisien pääsyn A-klinikalle - asiaa puitiin oikeudessa asti

Syyttäjä nosti syytteen sairaanhoitajaa vastaan, joka kielsi poliisipartiota tulemasta sisään päihde- ja riippuvuusongelmaisten hoitopalveluita tarjoavalla hoitoklinikalle.

Poliisipartio oli havainnut etsintäkuulutetun miehen kadulla Mikkelissä syksyllä 2015. Partio seurasi miestä, joka meni sisään A-klinikalle.

Poliisien yrittäessä mennä perässä etsimään miestä sisätiloista, hoitaja oli seisonut poliisien edessä, jotta nämä eivät pääse sisälle, ja käskenyt heitä poistumaan.

Huumeiden käyttäjien hoitopaikoilla ja poliiseilla on yleensä keskinäinen sopimus, etteivät poliisit tarpeettomasti vieraile tiloissa, jotta päihteiden käyttäjät uskaltavat hakeutua hoitopaikkoihin.

Lisäksi lääkäriasemia koskee potilassalaisuus niin, että poliisi voi tarvita paikkaan etsinnälle mennessään luvan erityisen kotietsintään. Joka tapauksessa yleisestä paikanetsinnästä päättää komisario-tasoinen poliisi ja erityisestä etsinnästä tuomioistuin - ei yksittäinen poliisipartio.

Kun poliisipartio jäi nyt kysymään ohjeita päivystävältä komisariolta oikeasta toimintatavasta, etsintäkuulutettu mies poistui A-klinikan tiloista varauloskäynnin kautta ja pääsi karkuun.

Syyttäjä nosti sairaanhoitajaa vastaan syytteen vangin laittomasta vapauttamisesta tai vaihtoehtoisesti haitanteosta virkamiehelle.

Etelä-Savon käräjäoikeus hylkäsi syytteen ja katsoi, ettei sairaanhoitaja ollut syylllistynyt kumpaankaan vaihtoehtoisista syytteistä. Hoitajalla oli vaitiolovelvollisuus asiakkaista ja häntä oli ohjeistettu antamaan päihdeasiakkaille asiointirauha.

Hoitajalla oli oikeus kysyä etsintään perusteita poliiseilta.

Kommentti: Laki ei ole vain rikostutkinnan turvaamista varten

Laittomilla etsinnöillä kopioidut viestit yhä KRP:llä

Etsinnöissä luodaan nyt uutta oikeuskäytäntöä