Homeriskistä kohu Juankoskella

Juankoski aikoo rakentaa päiväkodin nykyisen Juantehtaan kouluun eli entiselle lukiolle, vaikka rakennuksessa on todettu vakavat kosteusvauriot.

Kuopion kaupungin tilakeskuksesta vauriot riskirakenteissa ovat niin mittavia, että järkevämpää olisi rakentaa uusi päiväkotirakennus. Nimittäin laajakaan korjaus ei takaa sisäilman laatua ja lisäkorjauksista voi tulevaisuudessa syntyä merkittäviä kustannuksia. Riskiä kohottaa se, että osa koulurakennuksesta aiotaan jättää korjaamatta, muun muassa liikuntasali.

Tästä huolimatta Juankoski kiirehtii hankkeen aloittamista ennen kuin kuntaliitos Kuopion kanssa astuu voimaan ensi vuodenvaihteessa. Näin vaikka päiväkodin rakentamiskustannukset koululle ovat riskirakenteiden paljastuttua kimmonneet vähintään kolminkertaisiksi alkuperäisestä arviosta.

Kyse ei olekaan pelkästään päiväkodin rakentamisesta, vaan Savon Sanomien haastattelujen perusteella taustalla on myös vahva halu säilyttää koululla oleva liikuntasali. Kuopion tilakeskuksesta sali, kuten koko koulurakennus, pitäisi purkaa huonon kunnon takia.

– Meillä on pulaa pelitiloista, joten haluamme säilyttää salin. Päiväkotilapsille ei aiheudu mitään vaaraa, kun tilojen välinen kulku suljetaan ilmatiiviillä ovella ja teemme uudet erilliset sisäänkäynnit molempiin tiloihin, sanoo Juankosken kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Matti Romppanen (kesk.).

Juankosken liikuntapaikkamestari Reijo Tirkkonen vahvistaa, että päiväkodin rakentamiskiistassa on taustalla kyse myös liikuntatiloista.

– Juankosken sisäliikuntatilat ovat mitättömät. Totta ihmeessä liikuntaihmiset haluavat pitää salista kiinni, sanoo Tirkkonen.

Hanke on herättänyt huolta juankoskelaisten perheiden keskuudessa, sillä koulurakennuksella on jo kymmenen vuoden kosteusvauriohistoria. Uusin riskiarvio teetätettiin viime marraskuussa ulkopuolisella Sisäilmatalo Kärki Oy:llä ja tulokset ovat yksiselitteiset. Seitsemässä näytteenottopisteessä yhdeksästä löytyi selvä mikrobikasvusto, muun muassa homeita ja sädesieniä.

Tilakeskus on tarjonnut Juankoskelle mahdollisuutta liittyä Kuopion kaupungin uusien päiväkotien valmisteluhankkeeseen tammikuussa, mutta esitys torjuttiin.

Tilakeskuksen mukaan uusi päiväkoti maksaisi vajaat 2,5 miljoonaa euroa. Päiväkodin saneeraaminen koululle maksaa tilakeskuksen mukaan vähintään 1,7 miljoonaa, mutta Juankosken laskelmissa 1,4 miljoonaa.

Juankosken tekninen johtaja Ari Räsänen ei kiistä rakennuksen vakavia ongelmia, mutta hän vakuuttaa, että tiloista saadaan turvalliset korjaamalla.

– Ehkä vanhemmat ovat enemmän huolestuneista lapsista, jotka käyvät nyt alakoulua rakennuksessa kuin siitä että sinne saneerataan päiväkoti, uskoo Räsänen.

Hän myöntää, ettei peruskorjauksen loppuhintaa voi tietää ennen kuin rakennuksen purkaminen alkaa ja nähdään vaurioiden laajuus. Silti Juankoski perustelee hankettaan myös hinnalla.

– Haluamme toteuttaa päiväkodin ennen kuntaliitosta, koska sen jälkeen päiväkodin rakentaminen saattaa viivästyä, myöntää Räsänen.

Hän myös muistuttaa, ettei uusi päiväkotikiinteistö olisi tae hyvästä sisäilmasta.

– Tuntuu niitä homeongelmia olevan uusissakin rakennuksissa.

Juankosken kaupunki järjestää tiedotus- ja keskustelutilaisuuden koulun sisäilmatilanteesta tänään 28.1. kello 17 kaupungintalon valtuustosalissa.

Muokattu 28.1. klo 10.16: Jutun yhteydessä oli kuva väärästä koulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asian ratkaisee lopulta yhdistymishallitus