Hormipaloissa kuollut jo kymmenkunta ihmistä

Suomessa on viiden viime vuoden aikana aiheutunut satoja talopaloja hormeista. Finanssialan keskusliiton FKL:n tiedon mukaan näissä tulipaloissa on kuollut jo kymmenkunta ihmistä.

FKL on kerännyt tiedot pelastustoimen tehtävätilastoista ja vakuutusyhtiöiltä.

- Kevytrakenteisten teräshormien CE-merkintä ei takaa paloturvallisuutta Suomen olosuhteissa, vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen FKL:stä kertoo.

Kun hormipalojen määrän raju kasvu huomattiin, Tampereen teknillinen yliopisto aloitti Palosuojelurahaston rahoituksella testipoltot, joita on nyt tehty jo yli 30 hormille.

Tulokset ovat hurjat: Kaikissa kevytrakenteisissa teräshormeissa on palovaara pitkällä lämmittämisellä.

- Hormeihin tulee tavallisessa käytössä kuumempaa savukaasua kuin hormien normit nykyisin edellyttävät, erikoistutkija Timo Inha sanoo.

Metallihormien korkein testausluokka on lyhytaikainen poltto korkeintaan 600-700 asteen savuilla.

- Tavallisilla koivuklapeilla syntyy ainakin 800-1 000 astetta kuumaa savua.

Muun Euroopan oloissa CE-merkinnän edellyttämä testi on riittävä, mutta Suomessa saunan kiuasta lämmitetään pitkään tai leivinuuniin lyödään kunnon tulet lämmön saamiseksi. Se on normaalia elämää eikä asukas voi olettaa hyväksytyn hormin olevan vaarallinen normikäytössä.

Inhan mukaan nykyinen energiansäästötrendi lisää ongelmaa entisestään, kun eristevillaa tupataan hormin ympärille 50-60 sentin paksuudelle.

Kuumuus voi hohkaa niin, että eristeen sisällä olevat puurakenteet syttyvät tuleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.