Hornetit tunnistivat venäläiset koneet Suomenlahden yllä – ei alueloukkausta

Suomen Hornet-hävittäjät tunnistivat venäläisiä sotilaslentokoneita Suomenlahden ja pohjoisen Itämeren yllä maanantaina, Ilmavoimat kertoo.

Ilmavoimien mukaan kyseessä oli kolme eri lentokonetyyppiä, muttei kerro tunnistettujen koneiden tarkkaa lukumäärää. Niitä oli kuitenkin enemmän kuin kolme, mutta ei kymmentä konetta enempää.

Tunnistetut konetyypit olivat pommikone Tu-160, ilmavalvontakone A-50 sekä hävittäjä Su-35. Ilmavoimat julkaisi kuvat koneista Twitterissä.

Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan kaksi venäläistä pommikonetta oli säännöllisellä partiointilennolla Itämerellä. Venäjän puolustusministeriö kertoo, että lento kesti pidempään kuin seitsemän tuntia. Suomalaiskoneiden lisäksi myös tanskalaiset ja ruotsalaiset koneet seurasivat venäläiskoneiden lentoa, ministeriö kertoi Tassin mukaan.

Ilmavoimien mukaan Suomen ilmatilaa ei loukattu, vaan koneet lensivät Suomenlahden keskellä kulkevaa kansainvälisen ilmatilan kaistaletta.

Ilmavoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen kertoo STT:lle, ettei hänen tietojensa mukaan Ilmavoimissa ollut epäilystä ilmatilan loukkauksesta, vaan kyseessä oli tavallinen tunnistuslento. Suomen Hornet-hävittäjillä tehdään tunnistuslentoja tarpeen mukaan.

–  Luonnollisesti meitä Ilmavoimissa kiinnostaa, minkälaista kalustoa kulloinkin liikkuu Suomen ilmatilan tuntumassa, Saavalainen sanoo.

Saavalainen ei ota kantaa siihen, kuinka usein tunnistuslentoja tehdään, sillä tiedot eivät ole julkisia.

–  Ei se tavatonta ole, hän lisää.

Venäjän koneiden määrä ei ollut "jokapäiväinen"

Saavalainen kertoo, että Pietarin ja Kaliningradin alueen välillä on säännöllisesti Venäjän ilmavoimien lentoliikennettä, joka kulkee kansainvälisen ilmatilan läpi Suomenlahden yllä. Kansainvälinen ilmatila on kapea kaistale, joka sijaitsee Suomen ja Viron ilmatilan välissä.

Ilmavoimista ei kommentoida maanantaina tunnistettujen koneiden tarkkoja sijainteja, mutta ne lensivät aivan Suomen ilmatilan lähellä.

–  Kansainvälisen ilmatilan kaistale on niin kapea siinä Suomenlahdella, että ne ovat vääjäämättä lähellä, Saavalainen sanoo.

Hänen mukaansa ei ole tavatonta, että alueella lentää suurempia osastoja, mutta maanantaina tunnistettujen koneiden määrä ei ollut kuitenkaan "jokapäiväinen".

Saavalainen lisää, ettei koneiden lukumäärä silti ollut poikkeuksellisen suuri, sillä hävittäjät usein saattavat pommi- ja ilmavalvontakoneita.

Ilmavoimat tviittasi maanantaina aamupäivällä tehneensä operatiivista lentotoimintaa Suomenlahdella. Toiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä vuoksi Etelä-Suomessa ainakin Hämeenlinnan ja Riihimäen alueella kuului aamupäivällä kovia pamauksia.

Maanantaina Hornet-kalustoa esiteltiin Suomessa myös Yhdysvaltain ilmavoimien komentajalle, kenraali David L. Goldfeinille. Goldfeinin delegaatio ja Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert F. Pence vierailivat Rissalassa ja tutustuivat ilmavoimien hävittäjäkalustoon sekä Karjalan lennoston toimintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.