Hornetit väistyivät juhlavieraiden tieltä

Maakunnallinen itsenäisyyspäivän iltavastaanotto kokosi yli viisisataa iloista vierasta Karjalan lennoston tiloihin illansuussa.

– Melkein samaa lentämistä tämä eläkkeellä olokin on, niin kiirettä pitää, myhäilee Kuopion lentoaseman päällikön tehtävistä eläköitynyt Heikki Jouppila.

– Kuntourheilun, lastenlasten hoivaamisen ja mökin rakentamisen lisäksi minulla on kyllä lentolupakirjakin vielä voimassa.

Vaimo Tuulikki Jouppila muistuttaa, että mies voitti kesällä tarkkuuslennon SM-osakilpailunkin.

– On se kummallista, että nuoremmat miehet eivät pärjänneet, ihmettelee Jouppila.

Taiteilija Pauno Pohjolainen kertoo viettäneensä itsenäisyyspäivää työhuoneellaan.

– Valmistelen kiireellä seuraavaa näyttelyäni Helsinkiin. Juhlapyhät ovat hyvää aikaa tehdä töitä, kun puhelin ei silloin soi. Mutta oli ilo tulla tänne illalla.

Helena Lehtoaro ProAgriasta arveli saaneensa kutsun juhlaan Satoa-ruokafestivaalin tiimoilta. Syyskesällä Kuopion torin tuntumassa katuruokahengessä järjestetyssä ravintolatempauksessa myytiin yli 17 000 pikkuannosta gourmet-ruokaa.

– Myös luovat alat olivat mukana tuomassa ohjelmaa festivaaliin. Ensi vuonna ravintoloita on lähdössä mukaan vielä enemmän, Lehtoaro kertoo.

Karjalan lennoston, Puolustusvoimien aluetoimiston, Kuopion ja Siilinjärven yhteinen itsenäisyyspäivän juhla on jo perinne.

– Juhlat ovat vaatineet kaikilta osapuolilta panostusta oman työn ohessa ja talkoohengessä, kertoo yliluutnantti Antti Hartikainen Karjalan lennostosta.

– Tällä viikolla olleen ison harjoituksen takia pääsimme varsinaisiin valmisteluihin vasta loppuviikosta. Tämä hallikin oli vielä keskiviikkona aivan toisen näköinen.

Hornetit oli ajettu toisiin suojiin yhtä lukuun ottamatta, joka seisoi juhlaväen ihmeteltävänä hallissa.

Hartikainen on osallistunut järjestelyihin jo viiden vuoden ajan, joten tiettyä rutiinia on tullut.

– Yksityiskohtiin osaa jo kiinnittää huomiota, ja lennoston naisista on ollut iso apu, hehän huomaavat sellaiset asiat, Hartikainen tunnustaa.

Niinpä narikan yhteyteen oli osattu varata tuoleja naisväen kengänvaihto-operaatiota varten ja puolustusvoimien muovipussit ulkokengille.

Varusmiehet toimivat juhlassa muun muassa narikan vastaavina.

– Palvelusaika on ollut melko haastava, mutta tämä homma sujuu kyllä helposti, arvelee lentosotamies Kyawsan Chit. 19-vuotias Chit on syntynyt Burmassa ja asunut Suomessa 14-vuotiaasta saakka. Hän astui palvelukseen viime heinäkuussa.

Tarjoilija Paula Halonen Leijona Cateringistä huolehti kollegoineen siitä, että alkumaljat olivat ojennuksessa ja suolaiset ja makeat herkkupalat kauniisti esillä.

– Olemme tehneet järjestelyjä jo pitkin viikkoa, Halonen kertoi.

Illan musiikista vastasi Juantehtaan soittokunta, joka on useasti ennenkin vastannut musiikillisen juhlatunnelman luomisesta itsenäisyyspäivän juhlissa.

Soihdut roihusivat Kuopiossa

Katso kuvat: Varkauden jääjuhla oli nuorten tähtihetki

Näin itsenäisyyttä juhlistettiin Kuopiossa