Hornettien räiskintä ehti säikäyttää

Palomiehet hälytettiin etsimään pulaan joutunutta alusta Iisalmen vesialueelta, kun Poroveden yllä nähtiin keskiviikkona kello 20:n jälkeen kirkkaita valoja. Sivullinen epäili, että kyse oli mahdollisesti hätäraketista.

Palomiehet ehtivät rantaan laskemaan veneitään trailerilta jo vesille, kun selvisi, että valot olivat aiheutuneet Hornet-hävittäjien käyttämistä omasuojaheitteistä eli harhautussoihduista, joita Horneteista oli lähetetty ilmaan pimeäharjoituksen yhteydessä.

Lennoston henkilöstö oli kuullut saman tien Iisalmen hälytyksestä, ja ilmoittanut vasta siinä vaiheessa hätäkeskukseen ja pelastuslaitokselle, että kyse voi olla heidän harjoituksessa käyttämistään valoista.

Hornettien harjoituksesta ei ollut ilmoitettu etukäteen viranomaisille eikä julkisuuteen, vaikka harjoitus pimeäaikaan on kuulunut ja näkynyt Kuopion ja Iisalmen seuduilla ja herättänyt runsaasti ihmetystä jo useina iltoina.

Yleensä lennosto on aina ilmoittanut julkisuudessa lähiasukkaille pimeän ajan lentotoiminnastaan ja harjoituksesta mahdollisesti näkyvistä soihduista, jotta ne eivät herätä turhaan huomiota tai aiheuta aiheettomia hälytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.