Hotellivirkailija muutti homoparin varausta

”Tilasin parivuoteen, mutta saimme ilmoittautuessa erilliset. Vastaanotossa virkailija pahoitteli heti, että oli tullut parivuode ja eihän nyt kukaan (mies) halua toisen miehen vieressä nukkua.”

Näin kertoo verkkokyselyyn vastannut mies, joka oli matkustanut lomalle mieskumppaninsa kanssa. Tilanne sai pariskunnan hämilleen, eivätkä he osanneet vastata virkailijan kommenttiin.

Toinen miespari väänsi hotellivirkailijan kanssa päästäkseen samaan huoneeseen ja samaan sänkyyn.

”Virkailija pyöritteli paheksuvasti silmiään ja neuvotteli esimiehensä kanssa. Sitten hän pitkin hampain antoi meille tarvitsemamme huoneen sänkyineen ja kohteli meitä ikävästi loppumatkan ajan.”

Tätä juttua varten tehty verkkokysely selvitti, millaisia kokemuksia ja näkemyksiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöillä on lomamatkailusta kotimaassa tai ulkomailla. Millaisia kohteita he pitävät homomyönteisinä ja miten he pärjäävät homokielteisissä kohteissa? Homomyönteiseksi määriteltiin kohde, joka on vastaanottavainen kaikkia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Hotelli näyttää usein olevan turvasatama kohteessa, jota ei muuten pidetä homomyönteisenä. Vain kuusi prosenttia sateenkaarimatkailijoista kertoi pyytäneensä kumppanin kanssa erilliset sängyt. Neljä prosenttia kertoi piilottaneensa huoneesta esineitä, jotka paljastavat suuntautumisen.

Sateenkaarimatkailijat ovat hotelleille merkittävä asiakaskunta, ja esimerkiksi Helsingissä on koulutettu virkailijoita huomioimaan heidät. Useimmat hotelliketjut eivät kuitenkaan kiinnitä erityistä huomiota sateenkaarimatkailijoihin. Sokos- ja Scandic-hotelleista sekä Resteliltä kerrotaan, että kaikkia asiakkaita palvellaan samoilla periaatteilla, joita ovat muun muassa tasa-arvo ja huomioonottaminen.

– Matkailualalla on myös töissä paljon henkilöitä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä, ja se on monimuotoisuuttamme tukeva asia, sanoo Scandicin markkinointi- ja viestintäjohtaja Kati Puukko sähköpostissa.

Joskus sateenkaarimatkailijan palveleminen voi edellyttää hotellivirkailijalta luovia ratkaisuja.

”Transihmisenä koin äärettömän tärkeäksi, että hotellin henkilökunta huomioi asian pukuhuonevalinnoissa. Sain perhehuoneen avaimen”, kertoo transmies.

Verkkokyselyyn vastasi 183.

Lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.