Hovioikeus: Aarnio on vangittava heti – Jari Aarnio ja jengipomo tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen

Helsingin hovioikeus on tuominnut entisen huumepoliisin Jari Aarnion kymmeneksi vuodeksi vankeuteen törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Hovioikeus julkisti tuomionsa torstaiaamuna.

Hovioikeuden määräämä rangaistus on sama kuin käräjäoikeuden tuomio joulukuussa 2016.

Oikeus määräsi Aarnion myös vangittavaksi heti ja passitettavaksi suorittamaan tuomiotaan. Aarnio odotti hovioikeuden tuomiota vapaalla, sillä hovioikeus vapautti hänet tutkintavankeudesta viime vuoden kesäkuussa, kun istunnot hovioikeudessa olivat päättyneet.

Aarnio tuomittiin yhteensä 18 rikoksesta, joista viisi oli törkeitä huumausainerikoksia osana hasiksen maahantuonti- ja levitysorganisaatiota.

Aiemmin Aarnio on tuomittu jo kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvässä petoskokonaisuudessa. Sen tuomion hän on jo suorittanut.

Aarnion tuomio on kuitenkin kaikkiaan siis maksimirangaistus eli 13 vuotta, mitä hänen syytteistään pystyi saamaan.

Aarnion tuomio tuli viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja joukosta virkarikoksia. Hovioikeus hylkäsi nipun muita syytteitä.

Jengipomo vankilaan

Aarnion lisäksi vankeuteen tuomittiin jengipomo Keijo Vilhunen. Hänet tuomittiin kahdesta törkestä huumausainerikoksesta ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta 10 vuodeksi vankeuteen.

Vilhunen on kotoisin Liperistä, mutta asunut pääkaupunkiseudulla pitkään. Hän kuului United Brotherhood -jengin johtoon.

Hovioikeus määräsi myös Vilhusen vangittavaksi heti.

Helsingin hovioikeus muutti huomattavasti helsinkiläisen rikosylikonstaapelin tuomiota. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomitseman 3,5 vuoden vankeustuomion 60 päiväsakoksi ja kumosi Mikael Runebergin viraltapanon poliisin virasta.

Hovioikeus katsoi Runebergin syyllistyneen joihinkin virkarikoksiin, mutta jääneen toteen näyttämättä, että hän olisi ollut tietoinen Aarnion tavoitteesta häiritä KRP:n tutkintaa tai tehdä muita hämäyksiä rikostensa peittelemiseksi silloin, kun Runebergkin niihin oli osallistunut.

Oikeus katsoi Runebergin toimineen esimiehensä eli Aarnion ohjeiden mukaisesti tietämättä välttämättä tekojen taustoja.

Aarnion rikoskumppanina toimineiden naisten, leppävirtalaisen Seija Kortekallio-Lammen ja helsinkiläisen Mari Romanon tuomioita alennettiin. Kortekallio-Lampi tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen ja Romano kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Romano määrättiin vangittavaksi.

Molemmat naiset tuomittiin sekä törkeästä huumausainerikoksesta että huumausainerikoksesta hasishankintojen vuoksi.

Aarnion alaisen, rikostarkastajan ja toisen rikosylikonstaapelin, syytteet hovioikeus hylkäsi niin kuin käräjäoikeuskin oli hylännyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hovioikeus: Aarniolle ei tuomiota Kuopion huumepoliisin tietojen hävittämisestä, koska hänellä oli oikeus suojella itseään

Leppävirtalaisnaisen tuomio aleni Aarnio-oikeudenkäynnissä – hovioikeus vapautti myös satojentuhansien eurojen maksuista

Näin Jari Aarnio pyöritti isoa hasisliigaa – piti yhteyttä Hollannin lähettäjään sekä huumeiden levittäjiin Suomessa

Avustajien laskut nousivat jo yli 2,2 miljoonaan euroon Aarnion oikeudenkäynneissä – jättisumman uusin erä maksuun

Syyttäjien mukaan Aarnio jatkoi huumerikoksia tiedettyä pidempään – Aarnio kiistää hasislähetykset

Analyysi: Aarnio-vyyhti on hovioikeudessa nyt puolivälissä – syyttäjien lisäkysymykset vieneet juttua

Aarnio-oikeudenkäynnissä kova vääntö: Poliisi yritti vyöryttää vastuuta muille

Aarnio-oikeudenkäynnissä kuullaan 133 todistajaa - heistä osa uusia

Poliisilta jäljennettyjä tekstiviestejä näytettiin asiassa sivulliselle

Aarnio-vyyhdin kuulusteluja käyttökieltoon KRP:n virheiden takia