Hovioikeus: Cannonballin yhdistystä ei tarvitse lakkauttaa

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan Cannonball MC on Suomen rikoslaissa tarkoitettu järjestäytynyt rikollisryhmä, jolla on valtakunnallinen, useasta osastosta koostuva ja jäsentynyt rakenne.

Hovioikeus hylkäsi kuitenkin syyttäjän vaatimuksen lakkauttaa Cannonball Heinolan perustama rekisteröity yhdistys laittomana. Hovioikeus järjesti asiassa pääkäsittelyn Kuopiossa viime vuoden lopulla ja antoi ratkaisunsa tällä viikolla.

Hovioikeuden mukaan on selvää, että useita Cannonballin jäseniä on tuomittu monista erilaisista järjestäytyneen rikollisuuden toimintamuotoihin kuuluvista rikoksista. Hovioikeus kuitenkin uusimmassa ratkaisussaan muistutti, että ryhmällä voi olla useita tarkoitusperiä ja rikollinen toiminta voi olla vain osa ryhmän toimintaa.

Sen takia Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi syyttäjän vaatimukset lakkauttaa Bridge City Custom ry -yhdistys ja tuomita sen varat valtiolle.

Yhdistys oli käytännössä Cannonball MC Heinola. Yhdistyksen perustamisella Heinolan osasto oli mahdollistanut kerhon kokoontumistilojen hankinnan ja pankkitilin avaamisen.

Hovioikeuden mukaan tämä tuli näytetyksi toteen, mutta syyttäjä ei pystynyt osoittamaan, että kerhotilat tai pankkitili olisivat liittyneet suoraan Cannonballin rikolliseen toimintaan.

Tiloja ja varoja käytettiin myös jäsenten ilmoittamaan tarkoitukseen eli kokoontumisiin ja moottoripyörien korjaamiseen niin kuin on sallittua käyttää.

Tällä nimikkeellä ei ole tuomittu ketään

Syyttäjä vaati hovioikeutta myös tuomitsemaan neljä jengin jäsentä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Kyseisellä rikosnimikkeellä ei ole Suomessa toistaiseksi tuomittu ketään lainvoimaisella tuomiolla. Syytteet tällä nimikkeellä kaatuivat nytkin.

Hovioikeuden mukaan ensin pitäisi olla päärikos, johon osallistumisesta jengiläisiä voisi tuomita.

Nyt oikeus tuomitsi kaksi miestä törkeistä huumausainerikoksista ja yhden miehen kahdesta huumausainerikoksesta. Oikeuden mukaan tapauksissa ei esitettyä näyttöä, että huumekauppaa olisi tehty osana Cannonball MC:n toimintaa, vaan teot saattoivat olla miesten omia.

Järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta on tuomittu henkilöitä Suomessa vain kerran. He olivat Team 13 -jäseniä ja tuomiot antoi Pohjois-Savon käräjäoikeus.

Itä-Suomen hovioikeus kuitenkin hylkäsi tuomiot valitusten jälkeen.

Parhaillaan tällä nimikkeellä olevia syytteitä on käsittelyssä Pirkanmaan käräjäoikeudessa Bandidos-jengiläisille.

Valtio maksaa asianajokuluja yli 200 000 euroa

Cannonball Heinolan tapauksessa jo Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi 25 miehen syytteet rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Hovioikeus piti tämän voimassa siltä osin, mitä syyttäjä vaati muutoksia.

Yritys hakea kaikkia tietämiään jengiläisiä tuomiolle tuli valtiolle kalliiksi, sillä valtiolle tuli korvattavia oikeudenkäyntikuluja syytettyjen osalta reilusti yli 200 000 euron edestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi haki Bandidoksen kerhotilan vakuustakavarikkoon - jengi hankki amfetamiiniöljyä

Kommentti: Valta kiinnostaa vakavassa rikostutkinnassa, vastuu ei

Kävitkö jengin juhlapaikalla - päädyit poliisin rekisteriin

Vankilassa ollut mies mukana huumekaupassa

Suomen ensimmäinen jengituomio nurin

Ensimmäinen jengien osallistumisrikos nyt hovioikeudessa

Jengituomioita annettu enemmän kuin ennen

Kuopion jengituomiot punnittaviksi hovioikeuteen

Poliisi käyttää peitetoimintaa ja valeostoja vuosittain

Suomessa annettiin ensimmäiset jengituomiot