Hovioikeus: Huumepoliisille sakkoja Aarnio-jutun tietojen katsomisyrityksestä

Hovioikeus tuomitsi poliisin sakkoihin Jari Aarnion rikosjutun rekisteritietojen katsomisesta. Käräjäoikeus oli hylännyt poliisiin kohdistetun syytteen.

Helsingin huumepoliisissa aiemmin työskennellyt mies katsoi poliisin tietojärjestelmästä tietoja Aarniota koskevista rikosepäilyistä syksyllä 2013 sen jälkeen, kun Aarnio oli vangittu. Aarniota koskevat rikosilmoitukset olivat tietojärjestelmässä salattuja, joten poliisi ei nähnyt niiden sisältöjä haustaan huolimatta.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta tietojen katsomisen takia, sillä poliisi ei ollut kuulunut syyttäjien ja keskusrikospoliisin vetämään Aarnio-tutkintaryhmään.

Oikeus totesikin kiistattomaksi, ettei miehellä ollut konkreettisesta työtehtävää katsoa kyseisiä rekisteritietoja.

Tietoa olisi pitänyt tulla esimiehiltä

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei kyse ollut miehen omasta henkilökohtaisesta uteliaisuudesta, vaan Helsingin huumepoliisissa oli ollut kollektiivinen huoli, mikä merkitys Aarnion ilmitulleilla toimilla oli yksikön operaatioihin.

Huumepoliisien esimiehet olivat esittäneet kovia väittämiä Aarnion puolen vaihtamisesta rikollisten puolelle. Se oli yllättänyt monet poliiseista.

Huumepoliiseille ei kuitenkaan kerrottu, mitä asia tarkoittaa työtehtävien kannalta, aiheutuuko asiasta vaaraa joillekin ihmisille ja millainen riskiarvio ja jatkotoimet asiassa pitäisi tehdä.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei ollut siksi syytä epäillä, etteikö poliisi ollut pitänyt rekisterihakua tällaisen työasian selvittämiseen liittyvänä asiallisena toimena. Käräjäoikeus hylkäsi siksi syytteen.

Syyttäjä valitti ratkaisusta, ja hovioikeus oli tuomiosta toista mieltä kuin käräjäoikeus.

Hovioikeuden mukaan poliisi oli ollut aidosti huolissaan siitä, kulkeutuisiko Aarnion tiedossa olleita huumepoliisin salaisia työtietoja rikollisille. Hovioikeuden mukaan poliisiyksikössä syntynyt yhteinenkään huoli asiassa ei kuitenkaan oikeuttanut poikkeamaan poliisin rekisterien käyttötarkoituksen noudattamisesta.

Oikeuden mukaan huumepoliisien olisi tullut saada asiassa tarvittavaa tietoa esimiehiltään tai Aarnio-tutkinnan tutkinnanjohtajilta eikä yrittämällä hakea tietoja itse poliisin rekistereistä.

Hovioikeus ihmetteli myös sitä, etteivät esimiehet pyynnöstä huolimatta olleet informoineet huumepoliiseja tilanteen vaatimista toimista, mutta oikeuden mukaan poliisien olisi tullut luottaa siihen, että tietoa annettaan tai tiedon antamatta jättämiselle on jotkin perusteet.

Toisaalta poliisit tekevät tietohakuja tuhansittain työssään, joten sinänsä yksittäiset haut olivat vähäinen asia kokonaisuudessa. Toisaalta kyse oli kuitenkin merkittävässä asemassa olleen poliisivirkamiehen rikosepäilyistä ja poikkeuksellisesta asiakokonaisuudesta.

Näitä punniten hovioikeus katsoi, että poliisin tiedonhakuyritys Aarnio-jutun tietoihin ei ollut vähäinen asia. Hovioikeus tuomitsi poliisin virkavelvollisuuden rikkomisesta 10 päiväsakkoon, josta tulee maksettavaa 300 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-vyyhti: Tutkintaryhmä antoi puolustukselle väärää tietoa tutkinta-aineistosta

Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Aarnio-vyyhti: Poliisi tarjoili asianajajalle olutta kuulustelupäivänä

Hovioikeus määräsi Aarnio-vyyhdin kaikki valitukset julkisiksi

Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta

Poliisin salaisia operaatioita julki - oikeuden aineistot vuodettu nettiin

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Uusimmat

Kotimaa

Kokoomuksen entiselle Porin-varavaltuutetulle ei syytettä Laura Huhtasaaren uhkaamisesta

Kolmevuotias lapsi hukkui jokeen Lahdessa

Miehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisonsa Kuusamossa – nainen löydettiin myöhemmin kuolleena

Tuhansien ihmisten huijaamista yrittäneitä miehiä ei pysäyttänyt edes rikostuomio –  kaksikko kauppasi katteettomia palveluita ja lähetteli perusteettomia perintäkirjeitä

Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Suomalainen vehnänviljelijä sai huomiota Ursula von der Leyenin puheessa – Nämä kolme kysymystä suomalaismepit kysyivät komission puheenjohtajaehdokkaalta

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Pääministeri Rinne Irakin karkottamista suomalaislapsista: Karkotettuja lapsia ei ole tullut Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.