Hovioikeus ankaroitti kuopiolaismiehen tuomiota törkeästä ihmiskaupasta

Helsingin hovioikeus tuomitsi tiistaina kuopiolaisen Kari Maurasen 11 vuodeksi vankeuteen.

Hovioikeus ankaroitti Maurasen, 55, tuomiota aiemmasta. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet vankeuteen yhdeksäksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi.

Oikeus myös määräsi Maurasen maksamaan korvauksia seksuaalirikosten uhrille 110 000 euroa.

Mauranen tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä ihmiskaupasta, pahoinpitelystä, alkoholirikoksesta, kahdesta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä.

Mauranen työskenteli aiemmin Itä-Suomen yliopiston lehtorina Kuopiossa, mutta hänet pidätettiin virastaan, kun poliisi otti hänet kiinni tutkintaa varten. Sittemmin hänet on irtisanottu virastaan.

Hyväksikäytti ja paritti

Maurasen katsottiin pitäneen alaikäistä tyttöä käytännössä seksiorjana ja syyllistyneen muihin rikoksiin vuodesta 2011 alkaen.

Mauranen käytti tyttöä seksuaalisesti hyväkseen heti ensitapaamisesta alkaen sekä myöhemmin myös paritti häntä. Tyttö oli tapaamisaikaan 14-vuotias.

Hovioikeus tuomitsi Maurasen samoista törkeistä ihmiskauppa- ja seksirikoksista kuin käräjäoikeuskin, mutta lisäksi hovioikeus katsoi miehen syyksi myös raiskaussyytteen, josta käräjäoikeus oli hänet vapauttanut.

Hovioikeuden mukaan Maurasen tekemä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö oli ollut erittäin vakavaa. Uhrina oli ollut nuori lapsi, joka oli olosuhteidensa ja terveydentilansa vuoksi erityisen altis hyväksikäytölle.

Tätä mies oli suunnitelmallisesti hyödyntänyt.

Koska mies aiheutti tytön kehitykselle vakavaa vahinkoa, hovioikeus korotti vastaajan maksettavaksi tuomittuja korvauksia. Maksettavaksi määrätty korvaussumma on poikkeuksellisen korkea, mutta oikeuden mukaan myös tytölle koitunut haitta on poikkeuksellisen vakava.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Törkeästä ihmiskaupasta tuomittu joutui vaihtamaan avustajaa

Analyysi: Psykiatrin apu auttoi osoittamaan näytön ihmiskaupasta

Tausta: Ihmiskaupasta tuomittu ei ollut kiinnittänyt huomiota

Näin lehtori etsi 14-vuotiaan uhrin ja alkoi parittaa häntä ympäri Suomen

Törkeä ihmiskauppa: Yliopisto purkaa lehtorin työsuhteen

Itä-Suomen yliopiston lehtori paritti alaikäistä tyttöä - vankeustuomio törkeistä seksirikoksista