Hovioikeus määräsi Aarnio-vyyhdin kaikki valitukset julkisiksi

Helsingin hovioikeus määräsi maanantaina kaikki Jari Aarnion pääoikeudenkäyntiin liittyvät valituskirjelmät julkisiksi.

Hovioikeus ei hyväksynyt yhden tuomitun vaatimusta saada salata valituksensa kokonaan.

Aarnion rikoskumppanina tuomitulle Mari Romanolle vaihdatettiin avustaja viime vuoden lopulla. Hän irtisanoi asianajajansa ja vaihtoi avustajansa Lakiasiaintoimisto Kari Uotin lupalakimieheen.

Lakimies haki Romanon puolesta salaiseksi koko hovioikeusvalitusta. Hovioikeus määräsi aineiston salaiseksi toukokuussa väliaikaismääräyksillä, mutta maanantaina lopullisessa ratkaisussaan hylkäsi koko salassapitopyynnön.

Romanon mukaan hänen asiansa käsittely sisältää arkaluontoisia tietoja hänen yksityiselämästään, ja tietojen julkiseksi tuleminen aiheuttaisi merkittävää haittaa ja vahinkoa.

Valtionsyyttäjä Mikko Männiköltä pyydetyn lausuman mukaan kaikki Romanon mainitsemat seikat ovat tulleet julkiseksi jo käräjäoikeuden tuomiossa. Joitakin yksityiskohtia voidaan tarvittaessa käsitellä hovioikeudessa salaisena eikä se edellytä koko valituksen salaamista.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan tiedot poliisin tiedustelu- ja tietolähdetoiminnasta ovat pääosin salassa pidettäviä, mutta Aarnioon liittyvät tiedot ovat tulleet julkiseksi jo aikoja sitten julkisen oikeudenkäynnin ja ennen kaikkea julkiseksi tulleen käräjäoikeuden tuomion kautta.

Syyttäjien näkemyksen mukaan Aarnio on väittänyt poliisin tiedustelu- ja tietolähdetoiminnaksi sellaisia asioita, jotka käytännössä olivat hänen toimiaan huumerikosten hoitamiseksi tai niiden peittelyksi muilta poliiseilta.

Hovioikeus päättikin, ettei Romanon valitusta ole perustetta määrätä salassa pidettäväksi edes osittain. Tämän maanantaina annetun ratkaisun jälkeen kaikki Aarnion päävyyhtiin liittyvät valitukset ovat tulleet julkisiksi.

Romanon julkitulleessa valituksessa pääpaino on kyseenalaistaa hänen kuulustelujensa käytettävyys, sillä häntä kuulustellut keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, Aarnio-tutkintaryhmän yksi pääkuulustelija, muun muassa tarjosi hänelle usein alkoholijuomia ennen kuulusteluja sekä muissa tapaamisissa.

Romanon valituksessa vedotaan siihen, että KRP:n rikosylikonstaapeli vietti iltaa myös Romanon entisen avustajan kanssa sekä antoi lisäksi Romanolle huomattavan summan rahaa ja muita etuuksia. Valituksen mukaan kuulustelijan toiminta ei ollut asianmukaista.

Laajan rikosvyyhdin käsittely hovioikeudessa alkaa valmisteluistunnolla tiistaina. Varsinainen pääkäsittely alkaa ensi syksynä ja kestää tämänhetkisen arvion mukaan ensi kesään asti.

Romano tuomittiin jutussa Aarnion apurina, joka oli välittänyt hasista muun muassa Kuopioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hovioikeus aloittaa Aarnio-vyyhdin käsittelyn – päätuomitut ei itse paikalle

Törkeästä virkarikoksesta tuomittu mies syyttää valituksessaan Kuopion poliisia

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Syyttäjät valittivat kaikkien Aarnio-vyyhdin avainhenkilöiden tuomioista

Aarnion hasiksia päätyi Kuopioon tiedettyä isompi määrä

Huumepoliisi, maalla asuva rouva ja jengipomo olivat uskomaton yhdistelmä

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Uusimmat

Kotimaa

Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa

Työllisyyden kuntakokeilusta hallituksen esitys – kokeilu alkamassa koronan takia vasta tammikuussa

Vantaan Koivukylän tapon taustalla oli epäily rannekellovarkaudesta – uhria lyötiin vasaralla ja kuristettiin johdolla

Hallitus kertoo syksyn koulutusta koskevista suunnitelmista koronan varalle – seuraa tiedotustilaisuutta

Suomessa ei yhtään uutta varmistettua koronavirustapausta eilisen jälkeen

Hamppua viljeltiin kiinteistöillä syrjäseuduilla, rahat päätyivät pääosin Serbiaan – Oulun käräjäoikeus langetti ehdottomia ja ehdollisia vankeustuomioita

Euroopan päätöksentekijöiden joukossa etniset vähemmistöt ovat aliedustettuina, eikä tietoa puutteiden korjaamiseksi ole tarpeeksi

Koronaviruksen jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sairastumisesta – sovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa

Irtoavia paljetteja ja yksisarvisen silmiä – Tulli löysi puutteita huvipuistoihin tarkoitetuista leluista

Sinileväkesä saattaa olla viime vuotta helpompi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.