Hovioikeus määräsi Aarnio-vyyhdin kaikki valitukset julkisiksi

Helsingin hovioikeus määräsi maanantaina kaikki Jari Aarnion pääoikeudenkäyntiin liittyvät valituskirjelmät julkisiksi.

Hovioikeus ei hyväksynyt yhden tuomitun vaatimusta saada salata valituksensa kokonaan.

Aarnion rikoskumppanina tuomitulle Mari Romanolle vaihdatettiin avustaja viime vuoden lopulla. Hän irtisanoi asianajajansa ja vaihtoi avustajansa Lakiasiaintoimisto Kari Uotin lupalakimieheen.

Lakimies haki Romanon puolesta salaiseksi koko hovioikeusvalitusta. Hovioikeus määräsi aineiston salaiseksi toukokuussa väliaikaismääräyksillä, mutta maanantaina lopullisessa ratkaisussaan hylkäsi koko salassapitopyynnön.

Romanon mukaan hänen asiansa käsittely sisältää arkaluontoisia tietoja hänen yksityiselämästään, ja tietojen julkiseksi tuleminen aiheuttaisi merkittävää haittaa ja vahinkoa.

Valtionsyyttäjä Mikko Männiköltä pyydetyn lausuman mukaan kaikki Romanon mainitsemat seikat ovat tulleet julkiseksi jo käräjäoikeuden tuomiossa. Joitakin yksityiskohtia voidaan tarvittaessa käsitellä hovioikeudessa salaisena eikä se edellytä koko valituksen salaamista.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan tiedot poliisin tiedustelu- ja tietolähdetoiminnasta ovat pääosin salassa pidettäviä, mutta Aarnioon liittyvät tiedot ovat tulleet julkiseksi jo aikoja sitten julkisen oikeudenkäynnin ja ennen kaikkea julkiseksi tulleen käräjäoikeuden tuomion kautta.

Syyttäjien näkemyksen mukaan Aarnio on väittänyt poliisin tiedustelu- ja tietolähdetoiminnaksi sellaisia asioita, jotka käytännössä olivat hänen toimiaan huumerikosten hoitamiseksi tai niiden peittelyksi muilta poliiseilta.

Hovioikeus päättikin, ettei Romanon valitusta ole perustetta määrätä salassa pidettäväksi edes osittain. Tämän maanantaina annetun ratkaisun jälkeen kaikki Aarnion päävyyhtiin liittyvät valitukset ovat tulleet julkisiksi.

Romanon julkitulleessa valituksessa pääpaino on kyseenalaistaa hänen kuulustelujensa käytettävyys, sillä häntä kuulustellut keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, Aarnio-tutkintaryhmän yksi pääkuulustelija, muun muassa tarjosi hänelle usein alkoholijuomia ennen kuulusteluja sekä muissa tapaamisissa.

Romanon valituksessa vedotaan siihen, että KRP:n rikosylikonstaapeli vietti iltaa myös Romanon entisen avustajan kanssa sekä antoi lisäksi Romanolle huomattavan summan rahaa ja muita etuuksia. Valituksen mukaan kuulustelijan toiminta ei ollut asianmukaista.

Laajan rikosvyyhdin käsittely hovioikeudessa alkaa valmisteluistunnolla tiistaina. Varsinainen pääkäsittely alkaa ensi syksynä ja kestää tämänhetkisen arvion mukaan ensi kesään asti.

Romano tuomittiin jutussa Aarnion apurina, joka oli välittänyt hasista muun muassa Kuopioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hovioikeus aloittaa Aarnio-vyyhdin käsittelyn – päätuomitut ei itse paikalle

Törkeästä virkarikoksesta tuomittu mies syyttää valituksessaan Kuopion poliisia

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Syyttäjät valittivat kaikkien Aarnio-vyyhdin avainhenkilöiden tuomioista

Aarnion hasiksia päätyi Kuopioon tiedettyä isompi määrä

Huumepoliisi, maalla asuva rouva ja jengipomo olivat uskomaton yhdistelmä

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.