Huh, hellettä: nyt tuli jo lämpötilan uusi ennätysnousu

Lämpötila ei ole koskaan aiemmin toukokuussa noussut näin paljon yhden päivän aikana, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Ennätyslukemaan 27,9 astetta päästiin Lappeenrannan Konnunsuolla, jossa aamuyöllä lämpötila laski 1 asteeseen vain noustakseen päivällä 28,9 asteeseen.

– Tähän tarvittiin tällainen selkeä sää ja äärimmäisen kuiva ilma. Kun sää on selkeä, yöllä maanpinta saa vapaasti säteillä lämpöä avaruuteen ja päivällä lämpenee mahdollisimman paljon. Jos ilma olisi ollut kosteaa, yöllä olisi muodostunut sumua, jolloin lämpötilan pudotus olisi jarruuntunut eikä maanpinta olisi päässyt jäähtymään, kertoo meteorologi Antti Jylhä-Ollila Ilmatieteen laitokselta.

Aiempi lämpötilan vuorokausivaihtelun ennätys oli vuodelta 1971 Enontekiön Kalmankaltiolla, kun vapunjuhlijoita helli lämpötilan nousu -24,6 asteesta 2,9 asteeseen.

 

Loppuviikko sataa ja salamoi

 

Jylhä-Ollilan mukaan helteet jatkuvat vielä keskiviikkoon asti. Torstaina sää alkaa viilentyä ja sade- ja ukkoskuurot yleistyä. Viikonloppuna koko maassa sää on epävakaista. Lämpötilat laskevat Etelä-Suomessa 15–20 asteeseen ja pohjoisessa 10–15 asteeseen.

– Korkeapaine saattaa alkaa vahvistua niin, että sunnuntaista eteenpäin mentäisiin taas viikonloppua poutaisempaan ja lämpimämpään suuntaan, mutta tällaisia helteitä tuskin enää tulee. Säätyyppi jatkuu kuitenkin kesäisenä suuressa osassa maata, Jylhä-Ollila kertoo.