Huhtasaaren gradua selvittänyt professori: Tutkinnon perumista harkittaisiin vakavasti, jos gradu olisi tuore

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) pro gradu -työstä selvityksen tehnyt Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Patrik Scheinin arvioi, että Huhtasaaren tutkinnon perumista harkittaisiin vakavasti, jos opinnäytetyö olisi tuoreempi.

Scheinin totesi selvityksessään, että opinnäytetyö sisältää sekä vilppiä että piittaamattomuudeksi hyvästä tieteellisestä käytännöstä luokiteltavia osioita.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen antoi tänään Scheininin selvityksen pohjalta päätöksensä yliopiston esiselvityksessä ja totesi, että Huhtasaari loukkasi gradussaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Rehtorin päätös loukkauksesta liitetään Huhtasaaren gradun yhteyteen kirjastossa.

Huhtasaaren gradu on vuodelta 2003 ja asia on hallinnollisesta näkökulmasta vanhentunut, joten Huhtasaarelle myönnettyyn maisterintutkintoon päätös ei vaikuta. Asia saattaisi olla toisin, jos gradu olisi tuore.

– Kyllä se varmasti olisi siinä järeysluokassa, että sitä harkittaisiin erittäin vakavasti. Mutta mihin kukin yliopisto missäkin tilanteessa päätyy, sitä en osaa arvata, Scheinin sanoo STT:lle.

Patrik Schein teki selvityksen Laura Huhtasaaren gradusta. Kuva: Jussi Nukari
 

Jyväskylän yliopisto teki Huhtasaaren gradusta esiselvityksen jo keväällä. Tuolloin rehtori Hämäläinen päätyi siihen tulokseen, että gradu loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä, mutta että loukkaus ei ole erityisen vakava. Toukokuussa Yle uutisoi, että gradusta löytyy reilusti aiempaa luultua enemmän plagiointia. Sen jälkeen yliopisto aloitti uuden esiselvityksen, joka johti tämänpäiväiseen päätökseen.

Scheininin mukaan selvitystyö on enimmäkseen manuaalista ja varsin työlästä.

– Kun aikaa on kulunut, on tietysti oma mutkikas prosessinsa löytää kaikki sellaiset teokset, joita on voitu lainata. On kätevää jos on ekspertti sillä alueella ja sattuu tietämään mitä on julkaistu, mutta tästäkin oli tehty niin monta opinnäytetyötä siihenkin aikaan jo. Se riski, että joku jää huomaamatta, on aina olemassa, ja se toteutui siinä edellisessä vaiheessa, Scheinin taustoittaa.

Laura Huhtasaaren vuonna 2003 hyväksytyn opinnäytetyön nimi oli Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huhtasaari gradustaan: Pyrin noudattamaan ohjeita, en tehnyt tietoisesti tahallista vilppiä

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.