Laura Huhtasaari: "Rajatarkastukset myös länsirajalle"

Perussuomalaisten presidenttiehdokas on todennäköisesti tiukka maahanmuuton ja EU:n vastustaja Laura Huhtasaari. Puoluehallitus esitti perjantaina, että hänestä tuli puolueen presidenttiehdokas. Huhtasaari on kansanedustaja ja puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Lopullisesti ehdokkuudesta päättää syyskuussa perussuomalaisten puoluevaltuusto.

Huhtasaari korosti perjantaina tiedotustilaisuudessa, että EU on ongelma. EU-erosta ei kuitenkaan ole tulossa äänestystä lähiaikoina, jos hän saisi päättää.

– En lähde häviämään sitä kansanäänestystä. Mutta tietenkin mielipidevaikuttaminen, tehdä tilaa keskustelulle, nyt on sen aika.

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari pitää Huhtasaaren ja perussuomalaisten EU-linjaa kaksijakoisena.

– Yritetään vedota suomalaisiin, jotka ovat EU-kriittisiä, haetaan kannatuspohjaa sieltä. Mutta ei lyhyellä tähtäimellä tahdota EU:sta eroon, koska sille ei ole kannatusta, Ruostetsaari sanoo.

 

Tarkastukset Ruotsin rajalle

 

Ruostetsaaren mielestä Huhtasaari vältteli perjantaina ottamasta kantaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, vaikka se on presidentin keskeinen tehtävä.

– Häntä ei voi pitää ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla profiloituneena asiantuntijana. Sen takia haluttiin korottaa tätä EU-kysymystä.

Ruostetsaari ei pidä Huhtasaaren mahdollisuuksia presidenttikisassa kovin suurina. Hän muistuttaa, että perussuomalaisten kannatus on tällä hetkellä melko pieni. Ruostetsaaren mukaan Huhtasaari saa kuitenkin luultavasti paljon näkyvyyttä, koska hän on hyvin erilainen kuin muut ehdokkaat.

Huhtasaari kuuluu perussuomalaisten maahanmuuttovastaiseen siipeen. Tiedotustilaisuudessa hän käsitteli maahanmuuttoteemaa yllättävän vähän, Ruostetsaari sanoo.

– Maahanmuuttokysymys herättää paljon eri näkemyksiä. Haluttiin ehkä etsiä laajempaa kannatuspohjaa, professori arvioi.

Konkreettisista toimista Huhtasaari nosti perjantaina esiin rajavalvonnan.

– Rajatarkastukset myös länsirajalle, itärajalla niitä on, ja ne toimivat hyvin.

 

Kapinahenkisten jäsenten jatkoa selvitetään

 

Perussuomalaiset pui perjantaina myös jäsenasioitaan. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi, että puolue on lähettänyt kolmelle jäsenelleen selvityspyynnön näiden julkisuuteen antamien lausuntojen takia.

Kyse on todennäköisesti puolueen jäsenistä, jotka ovat ilmaisseet tukensa perussuomalaisista irtautuneelle Uudelle vaihtoehdolle.

Yksi pyynnön vastaanottanut on Halla-ahon mukaan toimittanut selvityksen, mutta puoluehallitus ei ollut täysin tyytyväinen vastaukseen. Hänen osaltaan puolue on ryhtynyt jatkoselvityksiin.

Halla-aho kertoi, että toinen kahdesta selvityksen alla olevasta on puolueen entinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka. Muiden nimiä hän ei kerro julkisuuteen.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ryhtyy jatkossa toimiin joidenkin jäsentensä suhteen. Hän ei kerro, mitä toimet tarkoittavat, mutta tuenilmaisut perussuomalaisista eronneille saattavat johtaa eroon puolueesta.

– On tapauksia, joissa henkilö esimerkiksi kerää kannattajakortteja Sininen tulevaisuus -ryhmittymälle, mutta haluaa säilyttää edut, joita perussuomalaisten jäsenyys tarjoaa esimerkiksi valtuustopaikkojen suhteen. Kyllä me tällaisten henkilöiden suhteen ryhdymme toimenpiteisiin. Kyse on 10–20 ihmisestä kautta maan, Halla-aho sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.