Oikea palomies liikkuu töissä aina pelastuslaitoksen vaatteissa

Suomessa on kiertänyt tänä kesänä ja syksynä useita varkaita, jotka ovat esiintyneet poliiseina tai palomiehinä.

Uusimman tiedon mukaan kyse ei ole yksittäisistä henkilöistä, vaan tekijöitä on ollut useita.

Poliisilla on parhaillaan vangittuina osa epäillyistä, mutta vastaavalla tavalla tehtyjä rikoksia on tullut ilmi vielä paljon lisää. Valepoliisit ja valepalomiehet ovat levinneet lähes epidemiaksi asti.

Eniten tapauksia on tullut ilmi Etelä- ja Itä-Suomessa. Esimerkiksi Savon alueella tapauksia on ollut viime ja tänä vuonna ainakin Tuusniemellä, Suonenjoella, Leppävirralla, Joroisissa, Heinävedellä, Vesannolla ja Kuopion maaseutualueella.

Savossa kiinnijääneistä miehistä kaksi on tuomittu jo lyhyeen ehdottomaan vankeuteen, yksi ehdollisen vankeuteen ja yksi odottaa tutkintavankeudessa rikossarjan käsittelyn alkamista Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Tekoja ympäri Suomen

Kiinnijääneiden lisäksi liikkeellä on kuitenkin myös muita samaa toimintatapaa käyttäviä varkaita, sillä epäillyt teot ovat jatkuneet eri puolilla Suomea.

– Poliisin tunnistaa helpoiten, jos hän on virkapuvussa, rikosylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Silloin poliisi useimmiten liikkuu autolla, jossa on hälytysvalot ja poliisi-teksti kyljessä. Poliisihaalarissa lukee selässä isolla poliisi.

Poliisin rikostutkijat käyttävät kuitenkin usein siviilivaatteita.

– Silloin häneltä kannattaa kysyä nähtäväksi virkamerkki.

Jokaisen poliisin on myös työtehtävillään kerrottava tarvittaessa nimensä, sen pitää täsmätä virkakortissa olevaan nimeen ja nimen saa myös ottaa ylös, jotta tietää, kenen kanssa on asioinut.

Sama koskee myös palomiehiä. Palomiehet kulkevat työtehtävillään aina pelastuslaitoksen vaatteissa, joissa on pelastuslaitoksen merkit. Palotarkastuksillekaan ei mennä koskaan omissa siviilivaatteissa.

Palomiehiltäkin voi kysyä nähtäväksi virkakortin.

Virkamerkki on palomiehillä ja poliiseilla samanlainen eli muovikortissa lukee ylhäällä joko poliisi tai pelastusviranomainen. Alla on kortin haltijan nimi, syntymäaika ja ammattinimike. Kortissa on aina myös kuva ja hologrammi.

Palomiesten kortin pohja on punertava ja poliisilla vaaleansininen.

Neuvonta tarpeen iäkkäille

Eri puolella Suomea liikkuneet petosmiehet ovat olleet siviilivaatteissa eli kauluspaidassa ja suorissa housuissa tai jossakin tapauksessa sinisessä työmiehen suojahaalarissa. Mitään kortteja he eivät ole esittäneet.

Osassa tapauksista varkaat ovat soittaneet perään ja kysyneet aiemmalla käynnillä varastetun pankki- tai luottokortin tunnusluvun.

– Poliisit ja palomiehet eivät myöskään koskaan soita ja kysele puhelimessa pankkitunnuksia, salasanoja tai tilinumeroita, Tynkkynen muistuttaa.

Petosmiehet ovat valinneet uhreikseen etenkin iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat olleet hyväuskoisia ja vähemmän tarkkaavaisia. Viranomaiset toivovat, että omaiset kävisivät vanhusten kanssa asiaa läpi ja neuvoisivat esimerkiksi, kelle soittaa, jos kotiin tulee tuntemattomia kävijöitä.

Jos menettää pankkikorttinsa varkaille, yhteyttä kannattaa ottaa poliisin lisäksi aina myös pankkiin ja kuolettaa kortit mahdollisimman nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valepoliisi huijasi vanhuksilta tunnusluvut ja vei heidän rahansa

Varkaat veivät eläkeläisen pankkisäästöt Kuopiossa

Poliisi tutkii laajaa petossarjaa - varaton mies osti asuntoja Kuopiossa

Petosmiehet yrittivät huijata rahaa rikoskomisarion nimellä