Huijauskirje lupaa yllätysperinnön

Poliisi varoittaa englanninkielisistä huijauskirjeistä, joissa pyydetään ottamaan yhteyttä ulkomailla olevaa asiamieheen yllättävän perinnön saamiseksi.

Pohjois-Savon poliisin mukaan paikallispoliisille on viime ja tämän viikon aikana ilmoiteltu Englannista tulleista oudoista kirjeistä.

Vastaavia kirjeitä on lähetetty Suomeen jo usean vuoden ajan useita satoja kappaleita. Jos niihin on vastannut, lähettäjä on pyytänyt rahaa kulujen korvaamiseksi, jotta vastaaja saisi yllättäen voittamansa lottopotin tai ison perintösumman ulkomailta.

Jos rahaa on lähettänyt, sitä on pyydetty lisää eikä mitään voittoa eikä perintöä ole ollut olemassakaan. Kirjeitä kutsutaan nigerialaiskirjeiksi, koska niitä alkoi ensimmäisenä lähettää nigerialainen ammattirikollisporukka useita vuosi sitten.

Viime vuosina kirjeistä on ollut useita eri versioita ja niitä lähetetään niin sähköpostilla kuin postitse ympäri maailmaa. Lähettäjät poimivat osoitteita kirjeisiin yleensä netistä erilaisista palveluhakemistoista, yritysten kotisivuilta ja yksittäisten ihmisten omilta sivuilta.

Poliisi varoittaa vastaamasta kyseisiin kirjeisiin millään tavoin, koska poliisin mukaan kyse on mitä todennäköisemmin huijausyrityksestä.

Pelkkä kirjeen lähettäminen ei kuitenkaan poliisin mukaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä, joten Pohjois-Savon poliisi ei käynnistä asiassa esitutkintaa. Siksi tällaisia saamiaan kirjeitä ei tarvitse toimittaa poliisille, vaan ne voi laittaa roskiin.

Poliisi varoittaa "Olet voittanut" -kirjeistä

Uusimmat

Kotimaa

Näkökulma: Keskustan ja vihreiden järkiavioliitossa kipinät sinkoilevat heti papin aamenen jälkeen

Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa – karhukolari samalla seudulla myös toissa päivänä

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.