Huijauskirje lupaa yllätysperinnön

Poliisi varoittaa englanninkielisistä huijauskirjeistä, joissa pyydetään ottamaan yhteyttä ulkomailla olevaa asiamieheen yllättävän perinnön saamiseksi.

Pohjois-Savon poliisin mukaan paikallispoliisille on viime ja tämän viikon aikana ilmoiteltu Englannista tulleista oudoista kirjeistä.

Vastaavia kirjeitä on lähetetty Suomeen jo usean vuoden ajan useita satoja kappaleita. Jos niihin on vastannut, lähettäjä on pyytänyt rahaa kulujen korvaamiseksi, jotta vastaaja saisi yllättäen voittamansa lottopotin tai ison perintösumman ulkomailta.

Jos rahaa on lähettänyt, sitä on pyydetty lisää eikä mitään voittoa eikä perintöä ole ollut olemassakaan. Kirjeitä kutsutaan nigerialaiskirjeiksi, koska niitä alkoi ensimmäisenä lähettää nigerialainen ammattirikollisporukka useita vuosi sitten.

Viime vuosina kirjeistä on ollut useita eri versioita ja niitä lähetetään niin sähköpostilla kuin postitse ympäri maailmaa. Lähettäjät poimivat osoitteita kirjeisiin yleensä netistä erilaisista palveluhakemistoista, yritysten kotisivuilta ja yksittäisten ihmisten omilta sivuilta.

Poliisi varoittaa vastaamasta kyseisiin kirjeisiin millään tavoin, koska poliisin mukaan kyse on mitä todennäköisemmin huijausyrityksestä.

Pelkkä kirjeen lähettäminen ei kuitenkaan poliisin mukaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä, joten Pohjois-Savon poliisi ei käynnistä asiassa esitutkintaa. Siksi tällaisia saamiaan kirjeitä ei tarvitse toimittaa poliisille, vaan ne voi laittaa roskiin.

Poliisi varoittaa "Olet voittanut" -kirjeistä