Huijauskirje lupaa yllätysperinnön

Poliisi varoittaa englanninkielisistä huijauskirjeistä, joissa pyydetään ottamaan yhteyttä ulkomailla olevaa asiamieheen yllättävän perinnön saamiseksi.

Pohjois-Savon poliisin mukaan paikallispoliisille on viime ja tämän viikon aikana ilmoiteltu Englannista tulleista oudoista kirjeistä.

Vastaavia kirjeitä on lähetetty Suomeen jo usean vuoden ajan useita satoja kappaleita. Jos niihin on vastannut, lähettäjä on pyytänyt rahaa kulujen korvaamiseksi, jotta vastaaja saisi yllättäen voittamansa lottopotin tai ison perintösumman ulkomailta.

Jos rahaa on lähettänyt, sitä on pyydetty lisää eikä mitään voittoa eikä perintöä ole ollut olemassakaan. Kirjeitä kutsutaan nigerialaiskirjeiksi, koska niitä alkoi ensimmäisenä lähettää nigerialainen ammattirikollisporukka useita vuosi sitten.

Viime vuosina kirjeistä on ollut useita eri versioita ja niitä lähetetään niin sähköpostilla kuin postitse ympäri maailmaa. Lähettäjät poimivat osoitteita kirjeisiin yleensä netistä erilaisista palveluhakemistoista, yritysten kotisivuilta ja yksittäisten ihmisten omilta sivuilta.

Poliisi varoittaa vastaamasta kyseisiin kirjeisiin millään tavoin, koska poliisin mukaan kyse on mitä todennäköisemmin huijausyrityksestä.

Pelkkä kirjeen lähettäminen ei kuitenkaan poliisin mukaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä, joten Pohjois-Savon poliisi ei käynnistä asiassa esitutkintaa. Siksi tällaisia saamiaan kirjeitä ei tarvitse toimittaa poliisille, vaan ne voi laittaa roskiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi varoittaa "Olet voittanut" -kirjeistä

Uusimmat

Kotimaa

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Poliisi epäilee, että "Husu" Hussein on joutunut jo pitkään vainotuksi – kaupunginvaltuutetulle lähetettiin elokuussa hirttoköysi ja uhkauskirje

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.