"Hullu koira" Mattis on perehtynyt Suomen sotahistoriaan

Presidentti Donald Trump on tehnyt monia mönkään menneitä henkilöstövalintoja presidenttiydensä aikana. Puolustusministeri James Mattis nauttii kuitenkin laajaa arvostusta Atlantin molemmilla puolilla ja kauempanakin.

Trump poimi Mattisin Pentagonin johtoon konsultin tehtävästä. Ennen sitä tämä oli toiminut neljä vuosikymmentä merijalkaväessä, josta jäi eläkkeelle kenraalin arvossa.

Kovaotteinen ja -puheinen Mattis, 67, ansaitsi sotilasurallaan lempinimen Mad Dog eli Hullu koira.

Ministeriksi nimittämisen jälkeen hän on hurjasta lempinimestään huolimatta ollut rauhoittava ääni Trumpin osin ailahtelevan ulko- ja turvallisuuspolitiikan metelissä. Mattis on muun muassa vakuuttanut Yhdysvaltojen olevan sitoutunut puolustamaan Nato-liittolaisiaan.

Suomalaispoliitikoista ainakin presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Jussi Niinistö ovat tavanneet Mattisin aiemmin.

Presidentti Niinistö tapasi hänet Münchenin turvallisuuskokouksessa helmikuussa. Niinistö sanoi tuolloin Mattisin olleen hyvin perillä Suomen asioista.

Jussi Niinistö ja yhdysvaltalaisministeri tapasivat puolestaan Washingtonissa maaliskuussa, jolloin Mattis sai myös kutsun Helsinkiin. Historiantutkijataustainen ministeri Niinistö kiitteli Mattisin perehtyneisyyttä Suomen historiaan.

– Hän otti oma-aloitteisesti esiin, että hän tutustui sotakorkeakouluvaiheessa talvisotaan ja mottitaktiikkaan, josta Suomi tunnetaan maailmalla sotilaspiireissä, Niinistö kertoi tuolloin.

Suomen, Ruotsin ja USA:n puolustusministerien tapaaminen luo pohjaa uudelle