Salainen asiakirja huostaanotosta päätyi ulkopuoliselle: "Niin törkeä tietosuojarikkomus"

Kuopiolaisnainen sai ennen joulua terveyskeskuskäynnillään haltuunsa hänelle kuulumattomia tietosuojapiirin alaisia papereita. Nimettömänä pysyttelevällä naisella oli omia lääkereseptejä uusittavana Kuopion pääterveysasemalla. Kun hän kävi jouluaatonaattona hakemassa reseptinsä, paperipinon väliin oli sujahtanut sinne kuulumaton, alaikäistä nuorta koskeva dokumentti.

– Nivaska oli lyöty klemmarilla yhteen ja välissä oli paperi ihan vieraan ihmisen huostaanottoasioista. Paperista pystyy päättelemään kaiken huostaanottoasiasta, joka on selkeästi ollut terveysasemalla jonkun lääkärin arvioitavana, nainen kertoo.

Reseptinipun väliin eksyneestä paperista käy selville paljon yksityisiä tietoja nuoren sosiaaliturvatunnuksia ja osoitteita myöten. Paperista käy ilmi myös nuoren käyttämät psykiatriset palvelut, hänen lähiomaisensa ja jopa lähiomaisen työnantaja.

 

Paperin erheen kautta saanut kuopiolaisnainen järkyttyi huomatessaan, kuinka salassa pidettäviä tietoja se sisälsi. Hän ei voi käsittää, kuinka asiakirja ylipäätään on pystynyt sotkeutumaan hänen lääkereseptiensä väliin.

– Tämä tuntuu aika törkeältä. Millainen ihminen on ollut hoitamassa asioita, jos ei lääkereseptiä tällaisesta erota?

Nainen oli asian vakavuuden paljastuttua välittömästi yhteydessä potilasasiamieheen ja yritti lähettää asiakirjan tälle.

– Potilasasiamiehen mielestä kyseessä on niin törkeä tietosuojarikkomus, että hän kehotti minua tekemään aiheesta muistutuksen terveysjohtaja Jari Saariselle.

Nainen kertoo lähettävänsä haltuunsa saamansa paperin sekä muistutuksen salassapitovelvollisuuden rikkomisesta postitse Saariselle.

Lomaltaan perjantaina myöhään iltapäivällä tavoitettu terveysjohtaja Jari Saarinen pitää asiaa erittäin vakavana. Hän ei ollut kuullut aikaisemmin tapauksesta.

– Asia pitää tutkia perusteellisesti ja pyytää selvitykset asianosaisilta, hän korostaa.

 

Toukokuussa 2013 ohikulkija löysi Kuopion keskustasta kulkureitin varrelle unohtuneen kansion, jossa oli Siilinjärven lastensuojelun arkaluontoisia papereita lapsen huostaanottoprosessista.

Maaliskuussa 2013 Kuopion Vuorikadulta löytyi kasa kotipalvelun työpapereita ja ravintolakuitteja. Osa työpapereista oli yleisluontoisia, mutta osassa oli kotipalvelun asiakkaiden nimet, kotiosoitteet ja ohjeet heille tehtävistä toimista kuten vaippojen vaihdosta ja lääkkeiden annosta.

Joulukuussa 2007 kuopiolaisesta paperinkeräysastiasta löytyi useita kymmeniä asiakirjoja, joissa oli salassa pidettäviä henkilökohtaisia tietoja. Keräysastiasta löytyi kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston papereita, joissa esiteltiin huostaanottopäätöksiä, toimeentulotukiasioista jätettyjä oikaisuvaatimuksia ja niihin liittyviä liitteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi tutkii huostaanottopaperin sekoittumisen

Poliisi tutkii lastensuojelun papereiden käsittelyn

Salaisia papereita löytyi kadulta

Kadulta löytyi kasa vanhusten terveystietoja

Rypysuon tutkinta alkoi

Intiimejä tietoja jäteastiassa