Huovinen: Sote-lakiesitys eduskuntaan aikataulun mukaisesti

Sote-lakiesitys tulee eduskuntaan sovitusti eli tämän kuun lopussa tai ensi kuun alussa, uskoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.). Sitä varmistaa osaltaan tämänpäiväinen parlamentaarisen ohjausryhmän sopu sosiaali- ja terveydenhuollon tuotantovastuusta tulevassa lakiesityksessä, Huovinen kertoi.

Asioita on yhä auki, joten lakiesitystä ei voi vielä kutsua valmiiksi, hän lisäsi. Sopua hän kutsui kuitenkin merkittäväksi edistysaskeleeksi.

Ohjausryhmä linjasi, että yksittäinen kunta ei voi toimia sote-palvelujen tuottamisvastuullisena toimijana, vaan tuotantovastuu voidaan antaa vain kuntayhtymälle tai vastuukunnalle.

- Pidän tärkeänä, että tuotannosta vastuussa olevat tahot ovat edelleenkin kuntien käsissä. Sote-alueet ovat kuntayhtymiä, kuten ovat myös nämä tuottamisvastuussa olevat yksiköt. Demokratia ja kansalaisten ääni on yhä vahvasti mukana.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) on tyytyväinen, että sote-lakiesityksessä pystyttiin rajaamaan tuottamisvastuualueiden lukumäärä nykyisiä sairaanhoitopiirejä pienemmäksi.

Tuottamisvastuussa olevia kuntayhtymiä voi esityksen mukaan olla enintään 19, kun nykyisiä sairaanhoitopiirejä on 20. Kuntayhtymä vastaa kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perustasolta erikoissairaanhoidon palveluihin.

Rädyn mukaan tämä takaa, että erikoissairaanhoito ei pirstaloidu.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haataisen mukaan hyvää on se, että vastuukuntamalli on lisätty sote-lakiesitykseen kuntayhtymien rinnalle. Tämä antaa lisävaihtoehtoja sote-asioiden järjestämiseen.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan sote-uudistuksessa tuotantovastuu on tärkein päätös. Parlamentaarisessa ohjausryhmässä on nyt sovittu hallintomallista.

Pääministeri sanoo, että ohjausryhmällä on ollut viisi tavoitetta. Nämä ovat laadukkaat sote-palvelut, niiden integrointi, kestävyysvajeen torjuminen, vahvat toimijat ja kevyt hallinto.

Stubb kommentoi sote-lakiesitystä vierailullaan Talvivaarassa.

Mahdollisiin perustuslaillisiin ongelmiin, joita lakiesityksessä voi vielä olla, peruspalveluministeri Susanna Huovinen ei tänään halunnut ottaa kantaa.

- Ohjausryhmä ei ole perustuslakivaliokunta, sanoi Huovinen.

Perustuslakivaliokunta päättää myöhemmin, onko lakiesitys perustuslain mukainen.

- Olemme nyt päässeet yhdestä perustuslakihaasteesta neljäntoista pykälän osalta maaliin. Mutta työ jatkuu ensi viikolla.

Huovinen ei halunnut kommentoida ohjausryhmän sisäistä vääntöä asiasta eikä sitä, mikä puolue joutui antamaan periksi.

- Tärkeintä on se, että löytyi yhteinen näkemys. Ja siitä olen hyvin iloinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Johtajaylilääkäri: Sote-ratkaisulla ei suurta vaikutusta Pohjois-Savossa