Hurrikaani ei pyyhkäissyt Niinistöä Valkoisen talon kalenterista

Presidentti Sauli Niinistön tapaaminen Valkoisessa talossa ei kadonnut kokonaan Harvey-hurrikaanin pyörteisiin. Presidentti Donald Trumpille tiistaiksi pikamatkan Texasiin poikinut myrsky kuitenkin aiheutti runsaasti päävaivaa Valkoisen talon kalenterista vastaaville, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Silti järjestetään tapaaminen Niinistön kanssa. Se kertoo siitä, että tämä on nähty tähdelliseksi, Aaltola muotoilee.

Instituutissa vieraileva Mark Katz jakaa näkemyksen, jonka mukaan kaikki viittaa siihen, että tapaamiseen Niinistön kanssa on haluttu keskittyä.

– Mitä tahansa maanantain ohjelmassa olikaan, se oli jotain vähemmän tärkeää kuin Suomen presidentti, Katz sanoo.

Molemmat tutkijat arvioivat etukäteen Harvey-hurrikaanin vievän amerikkalaismedian päähuomion presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Katzin mukaan tämän ei kuitenkaan tarvitse merkitä sitä, että itse tapaamisen ja kahdenvälisten keskustelujen luonne täysin muuttuisi.

Tapaamisen järjestyminen aikatauluvaikeuksista huolimatta viittaa Aaltolan mukaan siihen, että siinä on nähty myös Yhdysvaltain kannalta merkityksellistä sisältöä. Tämä voi liittyä muuan muassa Yhdysvaltain intresseihin Itämeren ja Baltia alueella sekä suhteessa Venäjään.

Hänen mukaansa Suomelle Valkoisen talon tapaaminen joka tapauksessa avaa pääsyn Yhdysvaltain ulkopolitiikan ytimeen. Se voi auttaa muodostamaan kuvaa maan nykyhallinnon vielä täsmentymättömästä politiikasta.

Tulevaisuutta silmällä pitäen tärkeää on myös vastavuoroisuus.

– Tällaiset työvierailut voivat poikia keskeisten yhdysvaltalaisten hahmojen vierailuja Suomeen, Aaltola ennustaa.

 

Hurrikaani Katrina varoittava esimerkki

Katzin mukaan on ilmiselvää, etteivät presidentit voi luonnonkatastrofille paljoa tehdä menivätpä he paikalle tuhoalueelle tai eivät. Julkisuuden hallinnan kannalta asia ei kuitenkaan ole yhdentekevää.

Presidentti George W. Bush sai vuonna 2005 paljon arvostelua osakseen, koska ei keskeyttänyt heti lomaansa hurrikaani Katrinan runneltua New Orleansia. Kompastelun Katrinan hoidossa on jälkikäteen arvioitu olleen yksi Bushin uran pahimmista takaiskuista.

Aaltolan mukaan Katrina vahvisti kuvaa Bushista presidenttinä, joka ei ole oikein ajan tasalla.

– Tällaiset tilanteet ovat Yhdysvalloissa sellaisia, joissa poliittista johtajuutta testataan. Siitä jää joko myönteinen tai kielteinen mielikuva, Aaltola sanoo.

Republikaanipoliitikot ovatkin jo varoitelleet Turmpia, ettei tämä toistaisi Bushin virheitä. Ainakin Twitterissä Trump on luonut vaikutelmaa, että hän seuraa tilannetta tiiviisti.

– Uutiskuvilla Texasista on suuri merkitys Trumpin presidenttiyden kannalta, Aaltola arvioi.

Lähteenä myös USNews, BusinessInsider

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.