Hus käynnisti lisäselvitykset Uudesta lastensairaalasta: "Pistettiin iso rulla käyntiin"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin johto on käynnistänyt lisäselvitykset Uuden lastensairaalan tilanteesta. Yle kertoi maanantaina lastensairaalan hoitajien työkuormasta, resurssipulasta sekä potilasturvallisuuden vaarantaneista tapauksista.

Hoitajat lähettivät maaliskuussa kirjeen ongelmista sekä lastensairaalan johdolle että valvovalle viranomaiselle, joka selvittää yhä tilannetta.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo STT:lle, että tehdyt työhyvinvoinnin ja kuormituksen mittarit eivät ole olleet huolestuttavia. Husin johto on kuitenkin "ottanut lusikan kauniiseen käteen" ja tiistaina aloittanut vielä kertaalleen selvitykset luottamuksen lisäämiseksi.

–  Olemme käynnistäneet johtajaylilääkärin avulla selvitykset. Sen lisäksi, että käymme läpi kaikki haittatapahtumat, riskitiedot, kantelut, muistutukset, vaaratilanteet ja niin edelleen, käymme läpi myös yksiköiden käyttöasteet ja henkilöstöresursoinnin. Haastattelemme niin ikään esimiehiä ja henkilöstöä. Kyllä me pistettiin iso rulla saman tien käyntiin.

Husin hallitus koolla ensi maanantaina

Tuominen kertoo, että Ylen lähetyksissä esitetyt väitteet on käyty organisaatiossa jo aiemmin läpi. Työntekijäpuoli korosti Ylellä voimakkaasti, että hoitajien määrä ei lastensairaalassa riitä ja tämä johtaa potilasturvallisuuden heikkenemiseen.

–  Minulla on se käsitys, että olemme pystyneet todella hyvin miehittämään osastot ja teho-osastot, ja se näyttäytyy myös toimintojen valossa. Sellaiset asiat, jotka ennen olivat arkea, esimerkiksi leikkauksen siirtämiset, ovat melkein loppuneet.

Tuominen esitteli kritiikin ja sen herättämät toimenpiteet Hyks-sairaanhoitoalueen lautakunnalle tiistai-illalla. Hän arvioi, että lautakunta oli tyytyväinen saamaansa selostukseen.

–  Lautakunta kävi vilkkaan keskustelun ja kyseli lisätietoja. Se halusi erityisesti varmistaa, että meillä on selkeä suunnitelma sille, että sekä henkilöstötyytyväisyys että potilasturvallisuus täyttyvät.

Lastensairaalan ongelmia käsittelee ensi maanantaina Husin hallitus, joka on myös lautakunnan näkemyksen mukaan tilanteen ensisijainen seuraaja, Tuominen kertoo.

STT:n tavoittamat Husin hallituksen jäsenet eivät kommentoi tilannetta, mutta korostavat, että mahdolliset ongelmat tulee selvittää pikaisesti.

Avin selvitys tulossa piakkoin

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) kerrotaan, että sen selvitys Uudesta lastensairaalasta valmistuu alkusyksyn aikana. Avi ei kerro kesken olevasta asiasta.

Uusi lastensairaala on toiminut Helsingissä nyt noin vuoden. Sairaalan rakentamista tukivat myös yritykset ja yksityiset kansalaiset. Kansalaiskeräyksellä saatiin kokoon melkein 40 miljoonaa euroa, ja siihen osallistui yli miljoona suomalaista. Lastensairaala maksoi kaikkiaan noin 185 miljoonaa euroa.

STT uutisoi jo viime vuoden kesällä, että pula hoitajista on vaarantanut Uutta lastensairaalaa edeltäneellä Lastenklinikalla potilaiden turvallisuutta joillakin osastoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Presidentti Niinistö mukana kunnianhimoisempia ilmastotoimia vaativassa aloitteessa

Lintilä haluaa Rosbergin formuloiden "turbonapin" investointeihin, mutta asiantuntijat eivät odota kovin suuria riihessä päätetyiltä yritysten tuplapoistoilta

Hätäkeskuslaitokselle etsitään uutta johtajaa – samalla puretaan porilaisen ministerin päätös keskittää kaikki Poriin

Oppositio ruotii hallituksen budjettia kyselytunnilla – "Ymmärtääkö hallitus, että kaikkialla Suomessa ei kulje metro tai ratikka"

Islaminuskoinen mies pyysi rukoushetkiä, Helsingin kaupunki ei ottanutkaan töihin – käräjiltä tuomio työsyrjinnästä

Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi Pasi Kostamovaara

Useampi kuin joka toinen suomalainen syö ulkona spontaanisti

Entinen kokoomuspoliitikko tuomittiin sakkoihin perättömästä vaarailmoituksesta – uhkasi polttaa Laura Huhtasaaren talon

Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Kaksi miestä vangittu Joensuun Noljakan henkirikoksesta – parkkipaikalla jaloitellut mies kiinnostaa poliisia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.