Huumeet yrityksille yhä yleisempi huoli

Kuusi kymmenestä suurimmasta Suomessa toimivasta yrityksestä tekee huumetestejä ainakin osalle työntekijöistään. 21 prosenttia suuryrityksistä testaa kaikki uudet työntekijänsä. Alle 40 prosenttia yrityksistä ei tee huumetestejä lainkaan.

Sunnuntaisuomalainen selvitti huumetestien käyttöä suomalaisessa työelämässä kysymällä asiaa sadalta liikevaihdoltaan suurimmalta Suomessa toimivalta yritykseltä. Näistä 99 vastasi kyselyyn.

Tulokset viittaavat siihen, että huumetestien käyttö työelämässä on viime vuosina rajusti lisääntynyt. Näin uskoo myös huume- ja dopinglaboratorion tekninen johtaja Antti Leinonen Yhtyneet Laboratoriot Oy:stä. Yhtiö on Suomen johtava huumetestien tekijä.

- 4-5 vuoden sisällä on tapahtunut dramaattinen muutos.

Suomessa tehdään tällä hetkellä noin 75 000 työpaikkahuumetestiä vuodessa.

Testaaminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Ensi vaiheen tulokset ovat usein harhaanjohtavia. Positiivinen tulos ei ole luotettava, ellei sitä ole tarkastettu tarkemmassa laboratoriossa ja paremmin välinein.

Edes varmennettu käry ei kuitenkaan tarkoita, että työntekijä olisi huumeiden käyttäjä. Suurin osa huumetestien positiivisista tuloksista aiheutuu laillisista uni-, mieliala- tai rauhoittavista lääkkeistä. Myös kipu- ja yskänlääkkeet voivat aiheuttaa vääriä hälytyksiä.

Jos huumetestissä paljastuu laiton huume, se on yleensä kannabis. Huumetestien tekemistä säännellään Suomessa lailla. Jo työssä olevia ei käytännössä voi velvoittaa testiin.

Aiheesta lisää Sunnuntaisuomalaisessa.