Huumekauppiaille yli sata vuotta vankilaa

Pohjois-Savon poliisin vuosien jättiponnistus päättyi vihdoin torstaina, kun Helsingin hovioikeus piti voimassa yhteensä yli sadan vuoden vankeustuomiot huumekauppiaille.

Kaikkiaan 14 tuomitun tuomiot vaihtelivat kahdesta vuodesta yli 12 vuoteen vankeutta per tekijä. Neljä päätekijöistä sai yli kymmenen vuoden vankeustuomion mieheen.

Laajan huumeiden välitysketjun tutkinta työllisti poliisia syksystä 2008 asti, kun Pohjois-Savon poliisi alkoi tutkia Varkaudessa vilkastunutta huumeiden välitystä.

Poliisi alkoi seurata ja kuunnella miehiä, joiden jäljiltä poliisi löysikin lopulta 15 kiloa metamfetamiinia. Aine oli tarkoitettu Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja pääkaupunkiseudun markkinoille.

Poliisi takavarikoi merkittävän määrän myös ylläpitohoitolääkkeitä ja yli 20·000 euroa käteistä rahaa huumekaupoista.

Tutkittiin ja tuomittiin vuosia

Osa porukasta tuomittiin jo käräjäoikeudessa, kun yksi tuomituista katsoi saaneensa niskoilleen toisten tekemiä rikoksia. Hän otti yhteyttä viranomaisiin.

Rikostutkinta alkoi uudestaan ja poliisi pääsi levitysketjussa muiden maahantuojaportaan huumekauppiaiden jäljille. Nyt poliisi takavarikoi vielä viisi kiloa metamfetamiinia lisää ja selvitti lisäksi kokaiinin ja amfetamiinin myyntiketjuja.

Miesporukka toi huumeita Liettuasta Suomeen niin, että huumeketju oli koko maan mittakaavassakin yksi suurimpia kiinnijääneitä maahantuojia, joita paikallispoliisi on käräyttänyt.

Päätekijä Sven Raa sai vankeutta 12 vuotta ja 3 kuukautta ja Kari-Pekka Koukka 11 vuotta ja 8 kuukautta.

Lisäksi Keijo Smolander tuomittiin 9,5 vuoden vankeuteen. Joensuulaisen Smolanderin epäiltiin johtaneen huumekauppaa vankilasta käsin.

Kaikista mieheen kohdistuneista epäilyistä oikeusasteet eivät löytäneet näyttöä, mutta myös hovioikeus piti Smolanderin pitkää vankeusrangaistusta silti perusteltuna.

Hovioikeus hylkäsi kaikki kantelut, joita osalliset olivat tehneet etenkin heidän vangittuina pitämisistään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.