Huumeliiga toi syyttäjän mukaan maahan tuhansia tabletteja Subutexia muun muassa viinipulloissa ja hanaviinipakkauksissa

Syyttäjä vaatii yhdelletoista henkilölle vankeusrangaistuksia suuressa huumeoikeudenkäynnissä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Jutussa on kaksi pääepäiltyä, jotka pyörittivät syyttäjän mukaan mittavaa huumeliigaa. Väitteen mukaan liiga toi tai yritti tuoda maahan noin 30  000 Subutex-tablettia vuosina 2015–2018.

Subutex-lääketabletteja käytetään muun muassa heroiinin vieroitus- ja korvaushoidossa. Niiden sisältämä buprenorfiini on kuitenkin myös yleisimmin Suomessa käytetty opioidi, sillä heroiinia ei Suomessa juurikaan liiku.

Ensimmäinen merkittävä jälki liigasta jäi syyttäjän mukaan vuonna 2015, kun pääepäillyt yrittivät tuoda Ranskasta autolla Tallinnan kautta Suomeen liki 7  000 Subutex-tablettia. Kuriiri jäi kuitenkin kiinni, kun tabletit löytyivät hänen kuljettamastaan vuokra-autosta viinipullojen sisältä. Kuriiri on tuomittu jutussa jo aiemmin.

Pääepäillyt olivat syyttäjän mukaan rahoittaneet hakumatkan Ranskasta eivätkä lopettaneet ensimmäisen kuriirin jäätyä kiinni.

Usein juuri Ranskasta hankittavan Subutexin katukauppahinta on Ranskassa noin neljä euroa tabletilta, ja Suomessa hinta liikkuu syyttäjän mukaan 15–50 euron välillä. Tämän liigan osalta syyttäjän väite on, että tabletteja myytiin Suomessa 15 euron kappalehintaan. Väärinkäytettynä vaarallista Subutexia käytetään esimerkiksi pistämällä suoneen tai nuuskaamalla nenään.

Yhtä kuriirina toiminutta lukuun ottamatta kaikki huumerikoksista syytetyt kiistävät, että heillä olisi mitään tekemistä huumeiden kanssa.

Kuriiri vaihtui ensimmäisen jäätyä kiinni

Haastehakemuksen perusteella pääepäillyt hankkivat uuden kuriirin ja organisoivat vuonna 2018 useita tabletinhakumatkoja Ranskasta. Huumeiden välivarastoa pidettiin syyttäjän mukaan Länsi-Tallinnassa asunnossa, jonka kuriiri oli vuokrannut.

Miehiä ei pysäyttänyt edes Ranskan rajalla tapahtunut sattumus. Viranomaiset takavarikoivat kuriirilta ja toiselta pääepäillyltä maan rajalla rahaa valuuttasäännösten rikkomisen takia 25  000 euroa. Syytekirjelmässä sanotaan, että pian tämän jälkeen kuriiri lähti uudelle hakumatkalle.

Huumeita tuotettiin syyttäjän mukaan Suomeen ja myytiin täällä edelleen. Muutamien satojen tablettien eriä myytiin myös myyjille, jotka levittivät huumeita eteenpäin.

Syyttäjä vaatii kahdelle pääepäillylle 12–13 vuoden vankeutta ja kuriirille kymmenen vuoden vankeutta. Muille vaaditaan alle kahden vuoden rangaistuksia, joista osalle ehdotonta ja osalle ehdollista.

Syytteen mukaan rahaa pestiin muun muassa latvialaispankissa

Syyttäjän mukaan toinen pääepäilty valjasti rahanpesuun poikansa. Syytteeseen joutui myös hänen tyttärensä, joka oli saanut pääepäillyiltä lahjaksi auton ja Rolex-kellon. Heitä syytetään jutussa törkeästä rahanpesusta.

Syyttäjän mukaan huumerahaa pestiin esimerkiksi latvialaispankin kautta. Poika avasi omissa nimissään pankkiin kolme pankkitiliä, johon hänen syytetään tallettaneen toisen pääepäillyn huumerahoja. Lisäksi hän rekisteröi nimiinsä muun muassa autoja, työkoneita ja Harley Davidson -moottoripyöriä toisen pääepäillyn eli isänsä puolesta. Syyttäjän mukaan poika oli myös piilotellut huumerahaa asuntonsa sähkökaapin taakse, dvd-koteloihin, kirjahyllyyn, vaatekaappiin ja kissanhiekkalaatikon alle.

Kumpikin kiistää syyllistyneensä rikokseen. Pojan mukaan esimerkiksi Latvian pankkitilille tulleet suoritukset ovat hänen omaa rahaansa, jotka ovat peräisin harrastusmielessä käydystä autokaupasta. Hän kiistää, että ympäri asuntoa sullotut rahat olisivat hänen rahojaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa

Turkuun Skopjesta saapuvat matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin

Kaustisen mönkijäturmaa tutkitaan kuolemantuottamuksena – poliisin tietojen mukaan tie oli suljettu kettingillä vain joitakin päiviä ennen turmaa

Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa

Neuvottelut valtion ensi vuoden tuloista ja menoista alkoivat sumuisissa näkymissä

Pohjoisen rajan ylittäjistä kaikkia ei pystytä testaamaan – Ruotsiin ja takaisin liikkuvan sote-henkilöstön matkustaminen halutaan turvata

Kannelmäen juna-aseman puukotuksesta yhdelle syyte taposta –  poliisin mukaan uhri ja epäilty eivät tunteneet entuudestaan

Korona lykkää lopulliset tarjouspyynnöt hävittäjistä yli vuodenvaihteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.