Huumepaketteja hukataan pitkin metsiä

Huumeiden välittäjiltä katoaa huumausaineita maastoon. Poliisin rikostutkinnoissa on tullut tasaisin väliajoin ilmi tapauksia, joissa huumeita käsitelleet henkilöt ovat tehneet aineille maastokätköjä, mutta eivät ole enää itsekään löytäneet paikkaa.

Välillä huumeita on myös pudonnut vahingossa kulkureittien varrelle, ja rikolliset ovat etsineet niitä pitkin pusikoita.

Tapauksia on tullut ilmi rikostutkintojen aikana, kun epäillyt ovat olleet telekuuntelussa ja kertoneet puhelimitse toisilleen asiasta. Tapauksia on tullut ilmi myös kuulusteluissa, kun epäillyt ovat poliisille myöntäneet hukanneensa huumeita.

Maastokätköt hyvin yleinen tapa

Yksi tuore tapaus liittyy amfetamiinin välitykseen Jyväskylän seudulta Kuopioon. Asiaa käsitellään parhaillaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Yhtenä pääepäilynä on kuopiolainen mies, jolta on vuosien varrella hävinnyt jo useita kertoja huumeita maastoon.

Jutun molemmilla kuopiolaisilla pääepäillyillä oli nytkin useita maastokätköjä Petosella asuinalueiden vieressä.

– Huumeiden pitäminen maastokätköissä on yleinen tapa. Se on enemmän sääntö kuin poikkeus, rikoskomisario Aku Uusitalo Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Maastokätköjen syynä on kiinnijäämisriski. Tekijät eivät halua säilyttää huumeita kotonaan.

– Tavallista on jo sekin, ettei päätekijä edes itse käy kätköllä, vaan siellä käy hänen apureitaan.

Arvokkaiden huume-erien katoaminen maastoon on hämmästyttänyt poliisiakin, mutta toisaalta asialle on luonnollinen selitys.

– Tilanne voi usein jännittää tekijöitäkin niin, että käyttävät itse aineita ennen kuin lähtevät liikuttelemaan tavaraa. Aineissa ollessa kätkön tarkka paikka voi unohtua, vaikka hekin tietävät, miten rahanarvoista tavaraa se heille on.

– Tällä hetkelläkin Suomen metsissä on useita löytymättömiä huumepaketteja, Uusitalo arvioi.

Niiden tarkkaa määrää ei tiedä kukaan.

Huumeita hukanneet välittäjät yrittävät usein etsiä kadottamiaan paketteja maastosta. Usein poliisikin joutuu etsimään kätköjä, joista epäillyt eivät kerro tarkkaa paikkaa tai eivät sitä enää edes muista.

– Olemme monet kerrat etsineet tavaroita metsästä. Se ei ole yksinkertaista, vaikka apuna olisi koirakin. Grillimakkaran kokoinen paketti voi pitää sisällään tuhansien eurojen arvosta huumausaineita – mutta etsintäalue voi olla hehtaari metsää, Uusitalo kuvailee.

Tiukasti säältä suojaan teipattu paketti

Satunnaisesti maastokätkön voi löytää sivullinenkin. Aiemmissa tapauksissa pitkin Suomea kyse on usein ollut koiranulkoiluttajasta tai leikkivistä lapsista. Tapaukset ovat harvinaisia, mutta niitä sattuu silti silloin tällöin.

– Jos maastossa on tiukasti kelmutettu tai teipattu paketti, kyse voi olla muusta kuin roskasta. Ylipäätään pakattu jauhe on asia, joka kiinnostaa poliiseja.

Huumausainejauheet ovat myrkkyä, jos niitä esimerkiksi lemmikki syö vahingossa tai lapsi laittaa suuhunsa. Poliisi haluaa paketit siksikin pois pusikoista.

– Vasta löytyneestä paketista voi ilmoittaa hätänumeroon. Jos tiedossa, että epämääräinen porukka pyörii jatkuvasti metsäpolulla etsimässä jotain, asiasta voi jättää tietoa myös poliisin sähköpostiin.

Vihjesähköpostin osoite on vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Toinen epäilty vetosi Buddhaan, toinen kyllästyi rikoksiinsa

Amfetamiinin kauppaan liittyi raakaa väkivaltaa

Mies myi 6 000 litraa kotiviiniä alkoholiongelmaisille