Huumepoliisi, maalla asuva rouva ja jengipomo olivat uskomaton yhdistelmä

Joulukuussa 2011 leppävirtalaisen Seija Kortekallio-Lammen kännykkä paikantui Helsingissä telemastoon Länsi-Pasilassa. Pian samaan telemastoon kytkeytyi Helsingin huumepoliisin silloisen päällikön Jari Aarnion puhelin.

Aarnio käytti prepaid-puhelinta, jonka tiedot saatiin yhdistettyä Aarnioon vasta myöhemmin pitkän tutkinnan päätteeksi.

Kumpikaan kaksikosta ei tiennyt, että viisi vuotta myöhemmin he joutuivat vastaamaan oikeudessa kysymyksiin, miksi he tapasivat. Sitä he eivät osanneet sanoa. Kortekallio-Lampi selitteli oikeudessa, että hän vain tykkäsi jäädä junasta Pasilassa.

Mutta tapaamisen aikaan oli itsenäisyyspäivän alkuilta. Kaksikko viipyi paikalla aikansa. Sen jälkeen Kortekallio-Lampi matkusti lentokoneella Helsinki-Vantaan lentoasemalta Amsterdamiin ja sieltä edelleen Arnhemiin. Se on Hollannin itäosassa sijaitseva, jonkin verran Jyväskylää isompi kaupunki.

Omat mielipiteet huumeista

Arnhem oli ollut yksi Suomeen suuntautuvan huumekaupan keskuksista jo vuosikymmeniä. 1980–1990-luvuilla Pohjoismaiden suurimmaksi huumekauppiaaksi noussut Miika Kortekallio järjesti Arnhemista huumeita Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Seija Kortekallio-Lampi oli Miikan sisko. Kun Seija sittemmin työskenteli maitotilan pitäjänä ja luomuviljelijänä Leppävirran Paukarlahdessa vanhalla sukutilallaan, harva tiesi hänen aiemmasta huumetaustastaan.

Hän oli ollut vangittuna kuukauden keväällä 1980. Oikeusprosessin päätteeksi hän sai kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen jatketusta huumausainerikoksesta.

Seija otti asiasta opikseen eikä häntä nähty sen jälkeen epäillyn asemassa vuosikymmeniin. Miika-veli sen sijaan sai pitkiä vankeustuomioita, karkasi vankilomalla, jäi uudestaan kiinni ja yllättäen vuonna 2000 kuoli äkilliseen sairauteen vankilassa.

Kortekallio-Lammella oli osin peritty iso omaisuus metsää ja maita Leppävirralla. Hän toimi Pohjois-Savon vihreiden puheenjohtajana lyhyen jakson 2000-luvun alussa ja oli aktiivisesti mukana puolueen paikallistoiminnassa sekä kylätoiminnassa, mutta muuten hän ei pitänyt ääntä itsestään.

Yksittäisiä kertoja julki tuli, että hän oli kannabisaktivisti: Hän kannatti suomalaisen huumepolitiikan uusimista ja kannabiksen käytön rankaisemisesta luopumista.

Aarnio tunsi ihmisiä

Aarnion esitutkinnasta kuitenkin paljastui, ettei Kortekallio-Lampi ollut vain hiljainen maatilan pitäjä, joka yksittäisiä kertoja meni sanomaan julki myötämielisen suhtautumisensa kannabiksen käyttöön.

Suomen huumepoliisin ehdoton johtohahmo Jari Aarnio oli tutustunut häneen Miika Kortekallion rikostutkintojen aikana.

Aarnio oli ollut Miikan pääkuulustelija syksyllä 1986. Hän kuulusteli tunnettua tutkintavankiaan yksin 145 tuntia ja puhutti häntä epävirallisesti sellissä ainakin 60 tuntia. Jälkikäteen on epäilty, että siitä alkoi kahden voimakkaan persoonan molemminpuolinen hyötysuhde.

Poliisin ura lähti huimaa nousuun; Huumekauppias sai puolestaan tärkeän tukijan.

Kun Miika lähes kymmenen vuotta myöhemmin jäi kiinni Espoossa autossaan huumeita, hän vaati poliiseja soittamaan Aarniolle ja odotti tämän hoitavan asian taas kuntoon. Toisin kävi. Pitkä vankilatuomio jäi miehen viimeiseksi.

Pitkä yhteinen historia

Uudessa virka- ja huumerikostutkinnassa paljastuneen aineiston mukaan Aarnio jatkoi yhteydenpitoa Seijaan sekä Miika Kortekallion nuoreen tyttöystävään, joka oli tosin hankkiutunut toiselle miehelle raskaaksi. Raskauteensa vetoamalla nainen, Mari Romano, sai silloisen presidentin Martti Ahtisaaren armahtamaan hänet saamastaan vankilatuomiosta.

Aarnion ja Romanon tapaaminen uudelleen 2000-luvun alussa oli salamyhkäisesti järjestelty. Sen jälkeen kun Kortekallio-Lampi tai joku tuntematon mies välitti Romanolle paperilapulla viestin mennä Pukinmäen asemalle tapaamaan "yhteistä tuttua" talvella 2002, Romano ei enää tarvinnut Ahtisaarta. Hänellä oli Aarnio.

Kolmikko viestitteli ristiin

Kortekallio-Lampi ja Romano olivat ystäviä. Päihdeongelmainen Romano tarvitsi usein apua Kortekallio-Lammelta tai Aarniolta. Myöhemmin esitutkinnassa Romanoa kutsuttiin Malmin naiseksi hänen asuinpaikkansa mukaan.

Kolmikon tekstiviestit kertovat, että he tiedustelivat toisiltaan sijaintia, kuulumisia ja tapaamisia. Molemmilla naisilla oli tiiviit suhteet Hollantiin.

Romano eli myös arkeaan pilvimiesten keskellä, pitkän linjan huumeiden käyttäjien kanssa. Hän kertoi heistä paljon kuulustelijalleen, KRP:n rikosylikonstaapelille, Aarnio-tutkinnassa ja jopa oikeudenkäynnissä, mutta heidän osuutensa jäi osin tutkimatta, kun Aarnion tekemiset veivät päähuomion.

Käräjäoikeuden mukaan Romano kuitenkin selvästi hankki hasista, levitti eteenpäin ja maksoi rahoja takaisin Aarniolle.

Oikeuden mukaan myös Kortekallio-Lampi hankki kahdella eri kerralla Aarniolta ainakin kilon ja toisella kerralla 7,5 kiloa hasista. Molemmat määrät olivat niin isoja, etteivät ne voineet olla perheen omaan käyttöön, vaan levitettäväksi eteenpäin.

Oikeus määräsi kuitenkin Kortekallio-Lammelle seitsemän vuotta vankeutta ja passituksen heti Hämeenlinnan vankilaan erityisesti sen joulukuun 2011 takia.

Kun Kortekallio-Lampi oli käynyt Hollannissa Aarnion tapaamisen jälkeen, siellä alkoi tapahtua: Hollannista valmisteltiin 140 kilon hasislähetys ja se lähetettiin Suomeen. Kun Aarnio kuuli pian, että Hollannin poliisi ja keskusrikospoliisi ovat pääsemässä hasisliigan jäljille, alkoi kiivas tekstiviestittely. Pian Suomeen palattuaan Kortekallio-Lampi ottikin lennon takaisin Hollantiin. Oikeuden mukaan hän lähti varoittamaan Hollannin huumekauppiasta.

Joku Arnhemista oli lähettänyt Aarnion tilauksesta kuriirien välityksellä lähes 800 kiloa hasista Suomeen. Hänestä ei kuultu enää pihahdustakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valtio maksaa 1,3 miljoonaa euroa Aarnio-vyyhdin asianajokuluja

Näin Aarnio häiritsi Kuopion huumepoliisien tekemää tutkintaa

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Kommentti: Aarnio upotti oikeudessa itse itsensä

Puolustus: Jari Aarnio valittaa tuomiostaan

Oikeus: Leppävirran naiselle pitkä vankeustuomio hasiskaupoista

Vuosisadan kuulustelu - törkeistä huumerikoksista epäilty nainen sai rahaa ja kummia viestejä

Aarnio-vyyhdin syytetyt: Yhteydenpito oli tietojen vaihtoa

Syyttäjät vaativat Aarnion taloa valtiolle

Leppävirtalaisnaiselle uusi syyte Aarnio-oikeudenkäynnissä

Uusimmat

Kotimaa

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Uusia tietoja Varkauden murhatutkinnasta: voimakas väkivalta päähän ja ylävartaloon aiheutti uhrin kuoleman – poliisi pyytää havaintoja vihreästä Audista

Viranomaiset jäljittävät vaatimusten vastaisia suojaimia, osassa ohjeet kiinankielisiä

Haaviston mukaan rikosepäily ei ole vaikuttanut ulkoministerin tehtävien hoitamiseen – "En ole jättänyt mitään tehtävää hoitamatta tämän prosessin aikana"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.