Huumepoliisien epäilyn syynä tutkimaton rikosjuttu

Kuopion huumepoliisien virkarikostutkinnassa selvitetään, minkä poliisiyksikön olisi pitänyt tutkia yksi aiempi epäilty rikostapaus vai jätettiinkö se kokonaan tutkimatta.

Tapaus liittyy osin niin kutsuttuun tynnyrijuttuun eli laajaan hasiksen maahantuontiin. Tynnyrijutun tutkinta on osa Helsingin rikosylikomisarioon Jari Aarnioon liittyvää rikostutkintaa.

– Kuopion poliisit eivät liity mitenkään muuten tynnyritutkintaan, tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto sanoo.

Virkatoimet tarkistetaan

Kuopion huumepoliiseihin kohdistuva tutkinta on osoitus, että Aarnio-tutkintaryhmä perkaa vielä tarkkaan viranomaisten kaikkia toimia Aarnion ympärillä.

Varsinainen Aarnio-tutkinta siirtyi esitutkinnasta syyttäjälle syyteharkintaan tiistaina, mutta muut tutkinnat jatkuvat vielä täyttä päätä.

Neljää Kuopion huumepoliisia epäillään edelleen virkarikoksista.

– Tutkinnassa selvitetään, kenen olisi pitänyt tutkia asia, joka pieneltä osin liittyy tynnyrijuttuun, Haavisto sanoo.

Tynnyrijutuksi kutsutaan 790 hasiskilon tuontia Suomeen 2011–2012. Siitä tuomittiin aikoinaan viisi ammattirikollista pitkiin vankeustuomioihin. Uusien epäilyjen mukaan Aarnion epäillään myös järjestelleen asiaa. Hän kiistää osuutensa rikoksiin.

Haavisto korostaa, ettei Kuopion poliiseja epäillä huumerikoksista eikä heillä ollut mitään vastuuroolia varsinaisen tynnyrijutun rikostutkinnassa, jonka hoitivat KRP ja Helsingin poliisi.

Sen sijaan nyt tutkinnassa olevaan rikosepäilyyn liittyy samoja henkilöitä kuin varsinaiseen tynnyrijuttuun.

– Virkarikostutkinnan yksi asia on selvittää, mitä oikein on tapahtunut ja onko mahdollinen rikos jäänyt sitten tutkimatta.

Virkarikostutkintaan kuuluu myös toinen selvitettävä asia, jota Haavisto kuvaa pieneksi osaksi kokonaisuutta.

Haavisto ei halua ottaa julkisesti kantaa Kuopion tapauksen rikosnimikkeisiin, koska hänen mukaansa ne voivat tutkinnan edetessä vielä muuttua.

Kuopion huumepoliisin neljään poliisiin kohdistuva rikostutkinta tuli ilmi syyskuun lopulla, kun tutkintaryhmä teki näyttävän käynnin Kuopion pääpoliisiasemalle, otti epäillyt kiinni, pidätti kuulusteluja varten, tutki huumepoliisin tiloja ja keräsi aineiston rikostutkintaan.

Tapaus yllätti, hätkäytti ja harmitti monia paikallisia poliiseja.

Itä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Taisto Huokko sanoo poliisilaitoksen odottavan yhä asian selvittelyä.

– Olemme saaneet esitutkinnasta niukasti tietoa, ja odotamme nimikkeistä vielä lisää tietoa ennen kuin voimme arvioida asiaa enempää. Henkilöiden kuulemiset on suoritettu ja he jatkavat poliisin palveluksessa, mutta toistaiseksi eivät huumetutkinnassa.

Kuopion väki kysyi kriittisesti

Tutkinnanjohtajana nyt noin vuoden huumepoliisien tekemisiä perusteellisesti penkonut Haavisto kertoo törmänneensä puheisiin eri poliisilaitosten huumepoliisien ja KRP:n välisistä ongelmista. Hän pitää asiaa Aarnion aiheuttamana ja ylläpitämänä.

– KRP:n ja Helsingin huumepoliisin huonot välit ovat henkilöityneet Aarnioon. Käsitykseni mukaan näin on sotkettu tutkintaa ja pyritty välttämään, ettei rikostutkinta kohdistuisi häneen. Kuvaa huonoista väleistä on siksi ylläpidetty.

Puheet riidoista liittyvät Kuopion huumepoliiseihinkin, sillä osa heistä on aiemmin julkisesti toivonut, että Aarnio-rikostutkinnan lisäksi poliisissa parannettaisiin eri yksiköiden välejä huumetutkinnassa.

Osa poliisijohdosta arvosteli voimakkaasti sisäisten ongelmien kertomisesta julki ja närkästyi asiasta Kuopion väelle.

Kun Savon Sanomat selvitti asiaa muista tutkintayksiköistä kuin Pohjois-Savosta, jopa 11 muista yksiköistä olevaa, eri asemissa olevaa rikostutkinnan ammattilaista vahvisti, että KRP:n ja muiden yksiköiden välillä on ollut työtä haittaavaa kilpailua sekä ongelmia sopimisessa, kuka minkin jutun tutkii (SS 15.3.).

Näiden ongelmien setvimistä pidettiin vastaajien joukossa tarpeellisena joka tapauksessa vakavan Aarnio-tutkinnan lisäksi.

 

Tausta:

Hollannin poliisi pysäytti Suomeen matkalla olleen tynnyrin, josta löytyi 140 kiloa hasista. Huumausaineen tilalle vaihdettiin hiekkaa, lyijylevyjä ja jäljityslaite. KRP ja Helsingin poliisi tutkivat juttua. Tutkinnassa oli jotain riitaa, jota molempien laitosten johdot aikanaan selvittivät.

Suomessa poliisi tutki hasisjutun 2011-2012 ja lopulta viisi poliisin aiemmin tuntemaa ammattirikollista tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Tänä syksynä yksi vangituista otti itse yhteyttä mediaan ja kertoi olleensa Jari Aarnion tietolähde.

Aarnio-vyyhdissä yksi vakavimmista rikosepäilyistä on, että Aarnion epäillään olleen mukana järjestämässä hasiserän maahantuontia ja levitystä. Tutkintaryhmä kertoo epäilevänsä toiminnan jatkuneen tynnyrijutun paljastumisen jälkeenkin.

Poliisiin kohdistuvana rikosepäilynä asia on Suomessa erittäin poikkeuksellinen ja vakava.

Tietolähteeksi itseään nimittäneen vangitun miehen veli jäi kiinni toisessa tapauksessa laajasta huumekaupasta. Myös veli on tunnettu ammattirikollinen. Hänen liigansa käsittelemä huume oli samoin merkittyä ja pakattua kuin tynnyrijutun huume. Tämäkin juttu liittyi osin Savoon, sillä miehen koplalla oli isoja maastokätköjä, joista yksi Joroisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-vyyhdin tutkinta viivästyy vielä

Kuopion huumepoliisit muihin töihin

Huumepoliisit vapaiksi kuulustelujen jälkeen

Poliisilaitos yllättyi etsinnästä ja rikosepäilyistä

IL: Aarnio-tutkinnassa otettu kiinni kolme poliisia Kuopiossa

Uusimmat

Kotimaa

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.