Huumepoliisien risteilyn salanauhoitus herätti ihmetystä

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen kertoi torstaina Aarnio-oikeudenkäynnissä, ettei ymmärrä häneen kohdistunutta voimakasta arvostelua.

Hertzeniä on epäilty kaunaiseksi Jari Aarniota tai muita huumepoliiseja kohtaan. Hänen on väitetty olleen esteellinen osallistumaan ja ottamaan kantaa toisiin poliiseihin kohdistuneisiin tutkintoihin Helsingissä ja Kuopiossa.

- En ymmärrä tätä, mistä moinen käsitys on voinut tulla. Minulle täysin käsittämätön ajatus.

- Olen tuntenut Aarnion monien vuosien takaa ja meillä on ollut yhteisiä juttuja vuosien varrella.

Muutamat Helsingin huumepoliisit olivat kuitenkin nimenneet von Hertzenin Aarnion julkiseksi vihamieheksi - ei vain Aarnio itse. Von Hertzen kielsi tietävänsä asiasta mitään.

Hän oli ollut Jemenissä juuri työtehtävällä selvittämässä suomalaisten sieppausta, jossa tosin Suomen poliisin rooli jäi olemattomaksi ja Itävallan poliisi hoiti asian yhdessä Jemenin naapurimaan kanssa.

Kun hän palasi Suomeen, hän aloitti heti mukana Aarnio-tutkinnassa.

Salanauhoitus oli KRP:n mukaan tarkoituksellinen

Syyttäjät ihmettelivät von Herzenille hänestä tehtyä salanauhoitusta, jonka Kuopion huumepoliisit olivat tehneet ja antaneet syyttäjille.

Nauhoitus tuli ilmi joulukuussa, kun Kuopion huumepoliiseja kuultiin todistajina oikeudenkäynnissä. Salanauhoitus oli tehty huhtikuussa 2015.

-  Se on tehty huumeseminaariristeilyltä. Olin muutamia oluita ottanut, kun X pyysi minut sivumpaan keskustelemaan. En tuntenut häntä entuudestaan lainkaan.

Syyttäjät kysyivät, miten naispoliisi ilmoitti von Hertzenille keskustelusta. Nauhoituksesta käy ilmi, että poliisi vakuutti kyseessä olevan vain yksityisen keskustelun.

- Hän ei ilmoittanut, että nauhoittaa keskustelun, von Hertzen vastasi syyttäjien ihmettelyyn, oliko keskustelu yksityinen vai mitä tarkoitusta varten se oli käyty.

- Tutkinta oli ollut käynnissä suhteellisen pitkään. Siinä vaiheessa (Aarniolle) oli noussut jo syytteet todistusaineiston törkeästä vääristelemisestä.

- Kun tutkitaan juttua, poliisilla voi olla omia mielipiteitä. Silti poliisina olisi toivonut, että olisi tullut esille asioita, jotka tukisivat Aarnion syyttömyyttä.

Syyttäjä pyysi von Hertzeniä myös arvioimaan, miksi huumepoliisi oli nauhoituksen tehnyt ja kenen määräyksestä tai aloitteesta. Salissa asia herätti epäilyjä.

Von Hertzen kertoi lukeneensa tutkinnan yhteydessä Aarnion ja erään hänen alaisensa välisiä, paljon aiempia viestejä, joita he olivat lähettäneet toisilleen ennen aiempaa vastaa huumepoliisien seminaariristelyä.

Tekstiviestit ovat osa esitutkinta-aineistoa.

- He viestittelivät ennen seminaarimatkaa, että suoritetaan tiedonhankintaa ja Rabbe on humalassa kova pöpisijä. Ehkä he olivat arvioineet, että "se olisi oiva kohde", KRP:n rikosylikomisario arveli.

Oikeudenkäynnissä herätti kuitenkin hämmästystä, että puolustuksesta oli pyydetty tutkintaryhmän kokoamista millä tahansa muulla tavalla kuin ottamalla juuri von Hertzen siihen.

Tämä usein toistettu pyyntö ei ollut kuitenkaan johtanut mihinkään.

- Koskaan ei ole ollut mitään riitoja kenenkään Helsingin huumepoliisin kanssa, von Hertzen sanoi oikeudenkäynnissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rikoksista epäilty nainen kovassa pyörityksessä äidin kuolemisen päivänä

Näin paljon puhuttu Aarnio-tutkintaryhmä valittiin

Aarnion tonttia valvoivat ensin työkaverit ja sitten KRP

Rahakoirilla etsittiin tontteja Hangosta Joensuuhun

Asianajaja hermostui: KRP kuunteli avustajan puhelun

Rahakätkö löytyi piikkitutkaimella

Vakava uhka - Uhkauspuheet yllättivät Aarnio-käräjillä

Kuopion huumepoliisit kertoivat kostopuheista

Uusimmat

Kotimaa

Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen muttei rikkonut ennätystä

Niinistö aloittaa vierailun Israelissa, osallistuu myös holokaustin muistojuhlaan

Hornetien seuraajaehdokkaiden testivuorossa Dassault Rafale – Suomi odottaa valmistajilta vastauksia tarkennettuun tarjouspyyntöönsä kuun loppuun mennessä

Kokkolan sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta eläinten lastauksen aloittamisesta ei ollut ilmoitettu

Yli 70-vuotias mies tuomittiin vankilaan vuosikausia jatkuneesta seksuaalisesta väkivallasta – käytti hyväkseen kolmea tyttöä Pohjois-Karjalassa

Kahden viikon lakko toisi työnantajan mukaan lähes miljardin euron menetykset metsäteollisuudelle – sovittelut jatkuvat tällä viikolla

KRP: Rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajaa epäillään useista törkeistä rikoksista – epäillään rakennuttaneen rikoksista saaduilla rahoilla kaksi 200-neliöistä omakotitaloa Porvooseen

Sähköautoilijalla on tallissaan usein myös bensakäyttöinen auto

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.