Hybridikeskuksen avajaisissa suitsutettiin EU:n ja Naton yhteistyötä

Suomeen perustetulla hybridiuhkien torjumisen osaamiskeskuksella on kokoaan suurempi painoarvo. Vajaan kymmenen hengen sihteeristöstä koostuvan keskuksen avajaiset toivat maanantaina Helsinkiin niin EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin kuin Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Toisiaan tuttavallisesti sinutteleva parivaljakko kehui keskusta konkreettisena osoituksena EU:n ja Naton tiivistyvästä yhteistyöstä.

– Olemme tehneet Jensin kanssa kovasti töitä kolmen vuoden aikana ja tuoneet EU:n ja Naton yhteistyön ennenäkemättömälle tasolle, Mogherini sanoi.

Hänen mukaansa on kuvaavaa, että keskus avataan EU-maahan joka ei ole Naton jäsen. Suomea Mogherinin kiitti siitä, että keskus on saatu pystyyn lyhyessä ajassa. EU:ssakin siis toimitaan tarvittaessa reippaasti, ainakin turvallisuuden alueella.

– Tämä keskus on tärkeä askel kohti vahvempaa Euroopan unionia, Mogherini vakuutti.

Presidentti Sauli Niinistö perusteli yhteistyön luontevuutta sillä, että EU ja Nato jakavat saman turvallisuusympäristön.

– Yhteinen vierailunne on selkä osoitus sitoumuksesta kohdata myös uhat yhdessä, Niinistö ositti sanansa Mogherinille ja Stoltenbergille.

 

Niinistö: Uhkia ei pidä paisutella

 

Stoltenbergin mukaan hybridikeskus kertoo EU–Nato-yhteistyön lisäksi Naton yhteistyön tiivistymisestä kumppanimaiden kanssa. Hän nosti painokkaasti esille Suomen ansiot Venäjä-tuntemuksessa, missä kumppanimaalla on erityisrooli.

– Haluaisin kiittää Suomea, mitä tulee tiedon, kokemusten ja analyysien jakamiseen suhteesta Venäjään. Se on tärkeää myös Natolle.

Stolternberg muisti myös mainita hankeen ilmailuturvallisuuden parantamisesta Itämeren alueella, jossa Nato ja Venäjä ovat mukana Suomen toimiessa "avainpelurina".

Presidentti Niinistö tarjoili puheenvuorossaan Venäjä-osaamista muistuttamalla, että vaikka itänaapuri on syytä ottaa vakavasti, uhkien paisuttelua pitää välttää. Niinistö sanoi ajoittain hämmästyvänsä pelkoja lietsovaa "alarmismia" keskusteluissa Venäjän uhasta.

– Joskus on vaikea välttyä vaikutelmalta, että käymme osan informaatiosodasta niiden puolesta, jotka meitä vastaan hyökkäävät, Niinistö muotoili.

Niinistön mukaan uuden hybridiosaamiskeskuksen tutkimustyö onkin tervetullutta. Hän toivoo siltä punnittuja lisäpanoksia uhista käytävään keskusteluun.

 

Yhteistyötä Nato-keskusten kanssa

 

Uudessa hybridiosaamiskeskuksessa on tällä hetkellä mukana Suomen lisäksi 11 valtiota, sekä EU ja Nato kumppaneina. Keskuksen pienen koon ja puolentoista miljoonan euron budjetin on arveltu olevan alimitoitettu laajaan tehtäväkenttään nähden. Mogherini muistutti kuitenkin, että keskus pitäisi nähdä "hubina", solmukohtana, joka yhdistää asiantuntemusta monista eri paikoista.

Hybridiosaamiskeskuksen on määrä tehdä läheistä yhteistyötä – ja välttää päällekkäisyyksiä – Naton kyberturvallisuuden, strategisen viestinnän ja energiaturvallisuuden osaamiskeskusten kanssa, jotka toimivat kolmessa Baltian maassa. Kaikkien neljän keskuksen edustajien kerrottiin kokoontuvan yhteiseen palaveriin jo tiistaina.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan isäntämaa Suomi tukeutuu kokonaisturvallisuuden käsitteeseen, joka ei kosketa vain hallintoa ja viranomaisia vaan koko yhteiskuntaa. Hänen mukaansa Suomen mallista keskustellaan hybridikeskuksen järjestämässä tilaisuudessa lokakuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.