Hyttyskesä äitymässä erittäin hankalaksi

Hyttyskesästä uhkaa tulla perin hankala. Inisijöiden sikiämistä edistää Suomessa nyt kolmekin eri syytä, kertoo eläkkeelle jäänyt hyttysprofessori Juhani Itämies.

- Viime kesä oli pitkästä aikaa vanha kunnon hyttyskesä. Se vaikuttaa myös ylivuotisesti: maastoon jäi paljon munia, minkä ohella osa hyttysistä talvehtii aikuisina. Toinen hyttysiä suosiva seikka on se, että lunta oli talvella suuressa osassa maata yli normaalin. Näin maastoon jäi keväällä paljon vettä.

Ikään kuin tuo ei vielä riittäisi, pienet pörisijät saivat kolmannenkin valtin.

- Lumen sulamisen jälkeen tuli huhti- ja toukokuussa sateita, joten maasto ei päässyt kuivumaan. Lähtötilanne kesää varten oli kaikkinensa hyttysille otollinen.

Onko siis jo nyt syytä asennoitua niin, että tämä suvi on vähintään yhtä pisteliäs kuin viime vuoden hirmuinen hyttyskesä?

Ei aivan välttämättä.

- Mikäli nyt riittää kuivaa keliä juhannukseen tai heinäkuun alkuun, myöhemmän kesän rantalomat saattavat pelastua. Mutta jos tulee muutamakin kunnon ukkossade tai pitempiaikainen sade, edessä on kyllä tupenrapinat, Itämies muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.