Hyvä Etelä-Savo, 540 grammaa per asukki!

Suomen kansa alkaa oppia paristoiden ja akkujen kierrätyksen. Viime vuonna kiertoon laitettiin 1,48 miljoonaa kiloa paristoja ja akkuja. Tieto käy ilmi Paristokierrätyksen tiedotteesta.

Määrä on lähes 10 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna ja luku on noussut tasaisesti joka vuosi. Innokkaimmat kierrättäjät löytyivät viime vuonna Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta. Eteläsavolainen vei vuoden aikana käytettyjä virtalähteitä kierrätykseen 540 grammaa. Määrä on huikea, kun sitä vertaa suomalaisen keskivertoasukin kierrättämään lukemaan, 270 grammaan, joka vastaa noin 11 AA-paristoa.

Paristoista ja akuista noin 60 prosenttia kerättiin kaupoissa. Suomessa keräyspisteitä on noin 13 000 ja verkosto on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan kattavimpia.

Paristokierrätyksen tiedotteen mukaan moni kierrättäjä unohtaa, että paristojen ja akkujen virtanavat pitäisi teipata. Tiedotteessa muistutetaan, että käytetyissä paristoissa ja akuissa on aina jäljellä jonkin verran sähkövarausta, joka voi purkautua vaarallisesti, jos paristojen virtanavat osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin. Teippi estää paristojen oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja.

– Jos teippaaminen tuntuu hankalalta, paristot tai akut voi laittaa vaikkapa muovipussiin tai alkuperäiseen pakkaukseensa ja viedä niissä kauppaan kierrätykseen, sanoo paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.