Hyvinkään surmista ei lisätutkintaa

Hyvinkäällä kahden ihmisen kuolemaan ja kuuden vakavaan loukkaantumiseen johtanutta ampumavälikohtausta ei tutkita uuden turvallisuustutkintalain keinoin.

Poliisi tekee asiasta rikostutkinnan, ja lisäksi sisäministeriö ja poliisi tekevät sisäisiä selvityksiään.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmista tehtiin Onnettomuustutkintakeskuksen vetämänä omat erilliset tutkintaraportit.

–·Tässä tapauksessa tutkintakynnys ei ylety, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo.

–·Rajanveto ei ole helppoa, missä tutkintakynnys on, mutta näin tästä on päätetty.

Varsinainen päätös on valtioneuvoston, joka on saanut tiedonannon Hyvinkään tapahtumista ja käynnissä olevista selvityksestä.

Odotusaikaa oli, mutta kuinka kauan?

Poliisin tekemä esitutkinta keskittyy syyllisyyskysymyksiin, ei parannusehdotuksiin, kuinka sama voitaisiin välttää jatkossa.

Jokelan ja Kauhajoen surmista tehty erillinen muu tutkinta toikin lisätietoa etenkin surmaajien taustoista sekä pelastus- ja ensihoitotoimista. Tutkinnat käsittelivät myös kriisiavun saannin järjestelyjä.

Savon Sanomien tietojen mukaan Hyvinkään ammuskelussa loukkaantuneet joutuivat odottamaan ambulansseja, joita poliisi ei voinut heti päästää alueelle ampujan aiheuttaman hengenvaaran takia.

Lisäksi Hyvinkäällä pitkään joutuivat odottamaan etenkin vaaraan joutuneet henkilöt, jotka eivät olleet loukkaantuneet fyysisesti. Heistä osa joutui odottamaan ammuskelun jälkeen jopa yli aamuviiteen ennen kuin poliisi päästi heidät alueelta.

Osa vaaraan joutuneista pääsi vasta sitten hakeutumaan kriisiapuun tai läheistensä luo.

Jokelan ja Kauhajoen surmien erillistutkinnoissa selvitettiin juuri tällaisia asioita - ei virheiden etsimiseksi - vaan jotta tilanteista opittaisiin ja löydettäisiin keinoja toimia seuraavilla kerroilla paremmin.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SM: Nyt laitetaan ekstremismin uhka kuriin

Poliisi kiipesi Hyvinkään ampumapaikalle