IL: Kiuruvetisen Eeron tila myytiin pilkkahinnalla - "Neljän miljoonan tila 400 000 eurolla"

Iltalehti uutisoi, että Kiuruveden Kalliokylän suurimman maitotilan entinen omistaja Eero Vilokki vaatii tilakaupan purkamista alihintaisen realisoinnin perusteella. Eero Vilokki ehti isännöidä Marjopuron sukutilaa reilut kymmenen vuotta ennen talousvaikeuksien kasaantumista. Yli miljoona maitolitran vuodessa tuottanut tila ajautui konkurssiin 2016.

Syöksykierre johtuu Vilokin mukaan siitä, että liiketoiminnan kehittämiseen otettu korkojohdannainen laina laukesi isännän käsiin.

–  Pankki suositteli tätä korkomallia. Riskeistä ei puhuttu, ei ainakaan niin, että olisin kaiken sen kiireen keskellä ymmärtänyt, mihin paperiin nimeni pistän, Vilokki kertoo IL:lle.

Iltalehden mukaan Eero Vilokin mukaan Nordean hövelisti myöntämän yli kahden miljoonan euron investointilainan korko oli lopulta yli seitsemän prosenttia. 435 000 euroa meni pelkkiin johdannaisiin, eikä velkapääoma lyhentynyt senttiäkään.

–  Lisäpaukkuna tuli vielä 272 281,50 euron loppulasku pankilta korkojohdannaisten purkamisesta.

Marjopuron tilakokonaisuus realisoitiin nopealla aikataululla reilun kuukauden kuluttua konkurssiin asettamisesta heinäkuussa 2016.

–  Myynti-ilmoitus julkaistiin Savon Sanomissa ja Maaseudun Tulevaisuudessa kaksi kertaa 5. ja 9. heinäkuuta. Tilan esittely oli 12.7. ja tarjoukset piti jättää jo 14.7.

Vilokki perustelee näkemystään alihintaisesta realisoinnista lukuisilla kirjallisilla hinta-arvioilla. Perusteena on myös pesänhoitajan ottama kiinteistövakuutus. Vakuutuskirjassa tilan kiinteistöt on vakuutettu runsaan kahden miljoonan euron arvosta.

Tilakokonaisuuden osti perustamansa yhtiön lukuun MTK:n Kiuruveden paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Huuskonen. Puheenjohtajan lisäksi Maitopuro Ay:ssä on mukana Huuskosen vaimo sekä kaksi muuta paikallista maatalousyrittäjää.

–  Saivat pilkkahintaan 400 naudan navetat ja eläimet sekä nykyaikaisen tuotantokaluston ja liiketoiminnan, joka tuottaa maitoa yli miljoona litraa vuodessa. Samassa paketissa menivät myös konepaja ja lukuisia muita kiinteistöjä sekä mittava pelto- ja metsäomaisuus koneineen ja laitteineen, Vilokki luettelee.

Eero Vilokki arvostelee lehdessä myös kovin sanoin pesänhoitajana toimineen asianajaja Mikko Hakolan toimintaa. Pesänhoitaja ei Vilokin mukaan huomioinut tilakokonaisuudesta jätettyjä muita tarjouksia.

–  Hän ohitti yli miljoonan euron tarjouksen. Tarjousta ei huomioitu, koska pesänhoitajan mukaan tarjoajat eivät olisi saaneet hankkeelleen rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksia ei kuitenkaan selvitelty millään tavoin tarjouksen jättäneen tahon kanssa.

Vilokki arvostelee  myynnin ajankohtaa ja kiirettä kauppojen toteutuksessa.

Eero Vilokilla on Marjopuron tilan realisoinnista huolimatta yhä kannettavanaan merkittävä ulosottovelka. Velkaa on kaiken kaikkiaan noin 4,8 miljoonaa euroa, joista Nordean osuus jutun mukaan on noin 3,5 miljoonaa euroa.

"Suomen suurin lypsytila"

Iisalmen Sanomat uutisoi syyskuussa 2008 Vilokin tilasta näin: "Muutaman viikon päästä Kiuruveden Kalliokylässä käynnistyy Suomen suurin ja tehokkain lypsyasema".

Jutussa kerrottiintilalla tehdyistä uudistuksista.

Marjapuron tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2003. Tilanpitoa jatkaneet Eero ja Katja Vilokki rakensivat 50-paikkaisen lypsynavetan. Lisäpaikkojen suunnittelu alkoi muutama vuosi myöhemmin.

Isäntäpari esitteli lehdelle 32-paikkaista lypsykarusellia.

– Kolmessa vuorossa tällä 32-paikkaisella lypsykarusellilla pysytään lypsämään lähes parituhatta lehmää vuorokaudessa, maanviljelijä Eero Vilokki esittelee tilan uuteen navettaan asennettua lypsyasemaa.

Ensin suunnitelmissa oli 80 paikkaa, sitten 120, ja lopulta he päätyivät lämpimään pihattoon, jossa 191 parsipaikkaa, 18 lehmän poikima- ja sairasosasto sekä 55 vasikan alkukasvattamo.

Uudessa navetassa ei ole vielä elintilaa näin monelle mansikille.

– Nyt meillä on reilut 70 lypsyssä ja 140 kantavana, emäntä Katja Vilokki esitteli tilan karjaa.

– Katsotaan miten tämä lähtee käyntiin, isäntä kuittasi tuolloin jatkosuunnitelmia koskevat utelut.

Pohjois-Savossa maksuongelmia muuta maata enemmän

Yllekin uutisoi tapauksen mm. joulukuussa 2016.  Ylen jutusta ilmenee, että viime vuonna oli mennyt 11 maatilaa nurin huhtikuun loppuun mennessä.

MTK:sta kommentoitiin silloin, että juuri Pohjois-Savossa, jossa Vilokki asuu, maksuongelmia on ollut muuta maata enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.