IL: Matti Nykänen saattoi istua yli vuoden vankilassa syyttömänä – lue tuomion ja illan taustat

Iltalehti on hankkinut käsiinsä kyseenalaisen tuomion, jonka edesmennyt mäkilegenda Matti Nykänen sai törkeästä pahoinpitelystä vuonna 2004.

Nykänen tuomittiin Tampereen käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. Nykänen istui vankilassa ensikertalaisena tuomiostaan puolet.

Iltalehden mukaan tuomiosta selviää seikkoja, jotka ovat omiaan herättämään lisäkysymyksiä. Lisäksi Nykäsen ystävän mukaan Matti itse ei koskaan myöntänyt syyllisyyttään, ja tuomio painoi hänen mieltään vuosikausia.

 

Näin päivän tapahtumat etenivät

Kaikki sai alkunsa siitä, kun iloinen kolmen hengen seurue mökkeili elokuisena tiistaina Matin vaimon, Mervi Tapolan perheen mökillä Tottijärven Huhtaasessa.

Mervin ja Matin lisäksi paikalla oli myös Aarno Hujanen, Tapoloiden vanha perhetuttu.

Iltalehden mukaan käräjäoikeudessa selvisi, että riita alkoi sormikoukusta, jonka Nykänen hävisi Hujaselle.

Nykänen suivaantui häviöistään ja alkoi häätää Hujasta mökistä ulos. Hujanen lähti suosiolla, mutta Matti pyysi hänet takaisin ja alkoi hieroa sovintoa.

Niinpä 2,2 promillen edestä maistellut Hujanen tuli takaisin sisälle, istahti pöydän ääreen ja alkoi kaataa itselleen viinapaukkua.

Seuraavaksi Hujasta puukotettiin selkään. Hän yritti hälyttää apua, mutta hän ei tiennyt mökin osoitetta. Sitä hän ei saanut aluksi selville kummaltakaan Nykäseltä, sillä sekä Mervi että Matti olivat tuolloin sammuneina.

 

Näitä asioita oikeudessa puitiin

Iltalehden mukaan oikeudessa kävi ilmi, että Mervi oli mökillä niin vahvassa humalassa, että itsekin 3,5 promillen tuiskeen saavuttanut Matti joutui auttamaan häntä ulos tarpeilleen. Vaimon lukemaksi poliisi mittasi myöhemmin 4,5 promillea.

Iltalehden mukaan viisi seikkaa herättävät kysymyksiä:

Ensimmäiseksi: Nykäsen syyksi lukeminen perustui vain itsekin humalassa olleen Hujasen tai tältä asiasta kuulleiden henkilöiden kertomuksiin.

Toiseksi: Tekovälineestä eli leipäveitsestä ei löytynyt Nykäsen DNA:ta tai sormenjälkiä.

Kolmanneksi: Kun Hujanen soitti hätäkeskukseen, Nykänen oli ollut Hujasen mukaan tajuttomana tai sammuneena lattialle.

Neljänneksi: Nykäsellä itselläänkin oli vammoja, löydettäessä hän makasi verilammikossa.

Viidenneksi: Hujanen täsmensi hovioikeudessa aiempaa, käräjäoikeudessa antamaansa lausuntoa. Hän oli ennen puukotusta kuullut jonkun lähestyvän takaapäin ja nähnyt käden. Muutoin Hujanen ei nähty tekijää.

 

Spekulaatiot

Iltalehti muun muassa kysyy, oliko Nykänen siis sammunut heti puukotuksen jälkeen.

Mikäli verinen Nykänen olisi huomattavassa humalassa puukottanut Hujasta, miksei Hujasella ollut Nykäsen veriroiskeita?

Tai miten on mahdollista, ettei vahvasti humaltuneen Nykäsen sormenjälkiä tai DNA:tä löytynyt veitsestä. Vaikuttaa siis ihmeelliseltä, mikäli hän olisi tuossa tilanteessa käyttänyt esimerkiksi hansikasta puukottamisen yhteydessä.

Uusimmat

Kotimaa

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.