IL: Rauhanturvaajille suunnitteilla tipaton palvelus

Puolustusvoimissa suunnitellaan alkoholin täyskieltoa kriisinhallintatehtävissä. Asiasta uutisoiva Iltalehti kertoo, että päihdeohjelman tiukentaminen on ollut lausuntokierroksella joukko-osastoissa, joissa muutokseen suhtaudutaan osin varauksellisesti.

Rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä on periaatteessa voimassa sääntö, jonka mukaan lepovuorojen aikana voidaan nauttia kaksi annosta alkoholia vuorokaudessa, jos operatiivinen tilanne sen sallii. Määräyksen valvominen on osoittautunut vaikeaksi.

Lehden haastattelema Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Veli Särmäkari uskoo, että nollalinja ei vaikuta rekrytointiin. Hänen mukaansa tipattomuusvaatimus ei ole kohtuuton, kun otetaan huomioon miehistön lomamahdollisuudet.

Kriisinhallintatehtävissä palvelleille annetaan joka vuosi rangaistuksia liiallisen alkoholinkäytön vuoksi. Iltalehden keräämien tietojen mukaan vuonna 2010 rangaistuksia annettiin kolmisenkymmentä.

Suomi osallistuu kriisinhallintaan tällä hetkellä muun muassa Afganistanissa, Kosovossa ja Bosniassa. Suomalaissotilaat tekevät toukokuussa paluun Libanonin operaatioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.