IS: Suonenjokelainen vannoo nähneensä sakaalin kotipihallaan – Tutkijat ja riistapäällikkö supikoiran kannalla

Suonenjokelainen Matti Rautakorpi uskoo, nähneensä sakaalin kotipihallaan viime heinäkuussa. Innokas metsämies muistelee tapausta Ilta-Sanomien nettisivuilla.

Hän oli ottanut tavakseen seurailla jänistä, joka kävi ruokkimassa kuutta poikastaan keskiyöllä pihanurmella. Eräänä yönä jänis ei tullutkaan, vaikka poikaset olivat odottamassa pihalla.

– Silloin näin otuksen, Rautakorpi muistelee.

Hän oli nähnyt, kuinka eläin kulki kolme kertaa edestakaisin kuono maassa kuten koira tai kettu ja lähti menemään tietä pitkin.

– Vartin päästä sieltä tuli jänis juosten helkutin kovaa eli juuri päinvastaisesta suunnasta kuin yleensä. Se oli tehnyt jossain "perän" ja ruokkinut pennut.

Tapauksen jälkeen Rautakorpi asensi pihalla olevaan lipputankoon riistakameran, johon eläin tallentui myöhemmin. Kuvaa näytettiin paikalliselle riistapäällikölle, joka oli ehdottanut, että kuvassa on supikoira. Ilta-Sanomat kertoo näyttäneensä kuvaa kahdelle petoeläimiin erikoistuneelle tutkijalle. Molemmat olivat samaa mieltä, että kuvassa on supi.

Ilta-Sanomien mukaan Rautakorpi on puolestaan näyttänyt kuvaa sadalle ihmiselle saamatta varmaa vastausta. Hänen mukaansa kuvaan tallentunut eläin oli säkäkorkeudeltaan puolimetrinen. Koko mitattiin 46 senttiä pitkällä halolla, ja eläin oli viisi senttiä halkoa korkeampi.

– Se ei silloin mene mihinkään supin kriteeriin.

Supikoiran säkäkorkeudeksi ilmoitetaan yleensä enintään 30 senttiä. Rautakorpi kertoo nähneensä supin kävelevän, juoksevat ja lyllertävän ja hän on pyydystänyt niitä loukkuun ja käsitellyt kymmenittäin.

– Idän ihme tämä oli, Rautakorpi vannoo Ilta-Sanomissa.

– Tai sitten meillä on täällä puolitoista kertaa isompia supeja kuin muualla! Mitä lie kromosomiotuksia.

Viime viikolla Ilta-Sanomat uutisoi, että Sakaalit ovat levittäytyneet Eurooppaan Balkanin kautta ja niitä on tavattu jo Virossa. Tanskassa ensimmäinen sakaalihavainto tehtiin viime syksynä, kun kultasakaali jäi auton alle.

Suomeen niiden on uskottu leviävän Karjalan Kannaksen tai Laatokan kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.