IS: Tullin Hartikainen kärhämöi vaimon urasta jo ennen pestiään

Ilta-Sanomat on julkaissut Tullin virkavapaalla olevan pääjohtaja Antti Hartikaisen sähköpostin, jossa tämä moittii vaimonsa kohtelua Tullissa. Lehden mukaan sähköposti on lähetetty huhtikuussa 2011 Tullin silloiselle pääjohtajalle. Hartikainen aloitti Tullin pääjohtajana noin vuotta myöhemmin, toukokuussa 2012.

Kirje alkaa näin: "Tervehdys herra pääjohtaja! Olen reilun puolen vuoden ajan seurannut sivusta vaimoni Tytti Kujanen-Hartikaisen uudelleen työhön hakeutumista Eteläiseen tullipiiriin ja alkanut vahvasti epäillä rekrytoinnin oikeudenmukaisuutta. Minulla on sellainen tuntuma, että ainakin rekrytoinnin valmistelussa ja keskijohdossa moraali on löystynyt ja toiminnassa on myös syrjinnän tunnusmerkkejä. Niinpä en malta olla puuttumatta asiaan ja saattaa tätä havaitsemaani epäkohtaa Tullin ylimmän johdon tiedoksi."

Hartikainen katsoo vaimonsa työnsaannin tyssänneen siihen, että Tullissa suositaan sukulaisia ja vaimo oli arvostellut tätä.

- Toivon, että Eteläisessä tullipiirissä ryhdytään tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin rekrytoinnin saattamiseksi oikeille raiteille ja virkamiesten moraalin oikaisemiseksi, Hartikainen päättää viestinsä.

Hartikaisen epäillään edistäneen vaimonsa pääsyä töihin Tulliin sen jälkeen kun hänet oli valittu pääjohtajaksi. Valtiovarainministeriö määräsi perjantaina selvitysryhmän tutkimaan Tullin toimintakulttuuria ja johtamista.

Lakimies Anja Lahermaa STTK:sta uskoo, että julkisuudessa käyty keskustelu saa työnantajat miettimään rekrytointejaan entistä tarkemmin. Hänestä olisi hyvä, jos jokainen työnantaja kävisi rekrytoinnin pelisäännöt jo etukäteen läpi.

Lahermaa löytää kaksi selitystä siihen, että sukulaisuuteen perustuvia syrjintäjuttuja ei ole juuri edennyt oikeuteen. Hänestä hiljaisuus voi johtua siitä, että tapaukset ovat oikeasti harvinaisia tai sitten niin yleisiä, ettei tapaan kiinnitetä huomiota.

Ministeriö selvittää Tullin toimintakulttuurin

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.