IS ja HS: Karjalan lennoston ex-komentaja haistatteli ja nimitteli Lemmenjoen harjoituksen vieraita

Karjalan lennoston entistä komentajaa koskevat epäilyt epäasiallisesta käytöksestä liittyvät räyhäämiseen ja harjoitukseen osallistuneiden sättimiseen. Asiasta kertoi Ilta-Sanomat torstai-iltana. Lehden mukaan tehtävistään nyttemmin vapautettu Markus Päiviö oli ensin sättinyt omaa henkilökuntaansa törkeällä tavalla ja sen jälkeen myös vieraitaan.

Epäilty epäasiallinen käytös tapahtui Lemmenjoella pidetyssä vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa syyskuussa 2017. STT tavoitti kaksi harjoitukseen osallistunutta, mutta he eivät halunneet kertoa asiasta nimillään. Toinen heistä sanoi Päiviön käytöksen kohdistuneen myös häneen. Haastateltu antoi ymmärtää, ettei kyse olisi ollut pelkästään sättimisestä.

Alkoholilla oli osuutta tapahtumissa, Ilta-Sanomat kirjoitti.

Lemmenjoen kertausharjoituksen vieraista ainakin osa työskenteli julkisen ja yksityisen sektorin johtotehtävissä Karjalan lennoston alueella. Paikalla oli ainakin toistakymmentä ihmistä, sillä esitutkinnan aikana jutulla kerrottiin olevan 12 asianomistajaa ja 8 todistajaa.

Lujabetonin kuopiolainen toimitusjohtaja Mikko Isotalo oli mukana harjoituksessa, mutta ei kommentoinut tapahtumien kulkua Savon Sanomille. Häntä oli kuultu esitutkinnassa noin vuosi sitten.

Finavian Itä-Suomen aluejohtaja ja Kuopion lentoaseman päällikkö Raija Niskanen, Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö, Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa ja Kuopion piispa Jari Jolkkonen eivät osallistuneet harjoitukseen.

Ilta-Sanomien mukaan paikalla olijat olivat jo kesken harjoituksen yhteydessä komentajan esimieheen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut Päiviön lisäksi syytteen Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä vastaan, sillä tämän epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta, Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja Päiviö syyttäjän mukaan pääosin.

Puolustusministeriö pyysi Pääesikunnalta selvityksen

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi torstaina harkitsevansa esiselvitystä siitä, toimiko Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg oikein Lemmenjoen tapauksessa.

Lännen Media kertoi keskiviikkona, että Lindberg sai tietoa tapahtumista Eskeliseltä kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista. Valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala sanoi STT:lle, että Lindbergin roolin selvittäminen nousi esille uutisen myötä.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmen mukaan Lindberg ei kommentoi asiaa "johtuen oikeudellisen prosessin keskeneräisyydestä".

Lindbergiä koskeva mahdollinen esiselvitys sai puolustusministeriön pyytämään Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista. Vastausta odotetaan ensi viikon aikana.

– Tapahtumista ja niiden välisistä suhteista ei ole puolustusministeriössä riittävän selkeää kuvaa, joten haluamme Pääesikunnalta tarkempaa tietoa, että olisimme niin sanotusti tilanteen tasalla, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi STT:lle.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juustin mukaan ministeriön kiinnostus kohdistuu niin Päiviön, Eskelisen kuin Lindberginkin toimintaan.

Pääesikunta arvioi jatkotoimia Ilmavoimien komentajan osalta

Puolustusministeri Niinistö ei ottanut kantaa, voiko syytteessä oleva Eskelinen jatkaa Ilmavoimien komentajana.

– Mahdollisia seuraamuksia on tässä vaiheessa ennenaikaista spekuloida. Luotan Puolustusvoimien harkintaan.

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoi STT:lle tiistaina, että Pääesikunta tekee arvioinnin, jossa pohditaan mahdollisia Eskeliseen kohdistuvia toimia. Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka kauan arviointi vie.

Päiviö siirrettiin Karjalan lennoston komentajan tehtävästä Ilmavoimien esikuntaan noin vuosi sitten, kun häntä koskeva esitutkinta alkoi.

Syytteen saaneen everstin tunteva sotilas: "Oli vain ajan kysymys, että käyttäytyminen nousee esille"

Kolmen päivän vapaaehtoinen kertausharjoitus järjestettiin hirsimökillä Lapissa

Ministeri Niinistö Ilmavoimien sotkuista: Joko onnetonta sattumaa tai toimintakulttuuri on kehittynyt vääränlaiseksi

Jussi Niinistö: Ministeriö pyytää Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista

Ilmavoimien upseerien rikosepäilyn keskiössä ollut harjoitus järjestettiin Ilmavoimien Lapinmajalla

Lännen Media: Puolustusvoimien komentaja sai tietoa Lemmenjoen tapahtumista varhaisessa vaiheessa

Jussi Niinistö: Upseerien rikosepäilyt lokaavat Puolustusvoimien mainetta

Ilmavoimien komentajalle syyte, ettei puuttunut Karjalan lennoston everstin käytökseen ripeästi