Ihalainen ei pyri valtakunnansovittelijaksi

Uuden valtakunnansovittelijan haun asetelmat menivät uusiksi, kun SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ei lähdekään ehdolle. Ihalaisen ratkaisun arvellaan nostavan esiin aivan uusiakin ehdokasnimiä.

Hakuaika sovittelijan virkaan päättyy ensi viikon maanantaina. SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajien on tarkoitus pikapuoliin tuon jälkeen katsoa yhdessä hakijajoukkoa.

SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat Lauri Lyly ja Mikko Mäenpää eivät tässä vaiheessa halunneet ottaa kantaa mahdollisiin ehdokasnimiin.

Nykyinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius jää kesän jälkeen eläkkeelle.

Ihalainen, 62, perusteli tiedotteessaan päätöstään sillä, että hänen kautensa valtakunnansovittelijana olisi jäänyt vain nelivuotiseksi ja tehtävän hoito vaatii pitkäjänteisyyttä.

Lisäksi nyt vältetään Ihalaisen mukaan spekulointi muodollisten kelpoisuusehtojen täyttymisestä. Ihalaiselta puuttuu vaadittu korkeakoulututkinto.

Muina mahdollisina niminä on mainittu muun muassa Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja ja Akavan eläkkeelle jäävä edunvalvontajohtaja Markku Lemmetty.