Ihalainen varoittaa puolueita katteettomista lupauksista

Kuopiossa maanantaina vieraillut työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ei antaisi katteettomia lupauksia ennen kevään eduskuntavaaleja.

Hän ei ole samaa mieltä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esityksestä, että seuraavan kolmen vaalikauden aikana kokonaisveroaste ei nousisi.

– Olisin varovainen verotusta koskevissa asioissa ennen kuin nähdään, mihin yhteiskunta on menossa. Aika reippaita kantoja on otettu verojen roimasta laskusta.

Samalla kuitenkin puhutaan miljardien eurojen hävittäjähankinnoista.

Työministeri muistutti, että yhteiskunnallisten palvelujen rahoituspohja on turvattava.

– Ihmisille pitää olla rehellinen. Elämme vielä seuraavallakin vaalikaudella hitaan kasvun ja kohtuullisen korkean työttömyyden yhteiskunnassa.

Hänestä ei saisi luvata lisää menoja julkiseen talouteen, jos lupauksia ei voi pitää.

Vaalien lähestyessä puolueilla on tarve profiloitua omissa asioissaan ja näkemyksissään.

– Toisaalta profiloituminen täytyisi tehdä tavalla, että hallituksen sisäisen työkyky säilyy – varsinkin hallituksen kahden pääpuolueen välillä. Se on taitolaji.

Ihalainen arveli hallituksen säilyttävän työkykynsä niissä asioissa, joita tällä hallituskaudella on vielä jäljellä.

– Iso määrä niitä on hoidettu, mutta muutama asia on vietävä arvokkaasti päätöksentekoon. Se vaatii luottamuksen ylläpitämistä. Vaikka tällaista kiehuntaa on, isoissa asioissa nämä puolueet pystyvät vastuunsa kantamaan.

Ennenaikaisia vaaleja hän ei pidä järkevänä.

– Se jäädyttäisi todella tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden hoitamisen. Budjetti on kesken eduskunnassa, sote-uudistus on vaiheessaan kuten monet muut hankkeet. Vastuullinen ajattelu on sitä, että hallitus hoitaa ohjelman mukaisesti tehtävänsä vaalikauden loppuun. Haluaakohan yksikään puolue pohjimmiltaan ennenaikaisia vaaleja? Aikataulu menisi pitkälle.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Nato-asiantuntija HBL:lle: Ei ole varmaa, hyväksyisikö Trump Suomen jäsenhakemuksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.