Ihmelaite löysi miinoja Kallavedestä

Kuopion Kallavedestä on löydetty useita 1940-1970-luvulla järveen upotettuja räjähteitä. Paikkoja on löytynyt tällä viikolla vielä aiemmin tiedettyä enemmän, sillä apuna on Suomen oloissa ensimmäistä kertaa AUV eli itsenäisesti liikkuva vedenalainen kulkuneuvo.

Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos ovat aiemmin käyttäneet tiedustelulennokkeja ilmassa. AUV on niitä vastaava tiedonkeräyslaite vedenalaiseen etsintään.

Sen käyttö on niin uutta, ettei laitteelle ole vielä edes vakiintunutta suomenkielistä nimeä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun itsenäiseen toimintaan ohjelmoitava miinanetsintälaite osallistuu todelliseen akuuttiin etsintätehtävään ja upotettujen räjähteiden kartoitukseen.

Laitteen toi Kuopioon merivoimien Saaristomeren meripuolustusalueen 4. miinalaivue Turusta. AUV on osa kesäkuussa Suomeen saadun uuden miinantorjunta-aluksen Katanpään siirrettäviä toimintoja.

Vaikka meneillään on samalla vasta miinanetsintäkyvyn luominen suomalaiselle miinalaivueelle, ensikokemukset AUV:sta ovat erittäin hyvät.

Se kartoitti jo tällä viikolla useita satoja kohteita Kuopion Neulalahdesta ja Savilahdesta ja löysi useita mahdollisia räjähdekohteita, jotka eivät aiemmin ole olleet kartoittajien tiedossa.

–·Tarkastettavat kohteet olivat pääosin yli 40 metrin syvyydessä, MHC Katanpään päällikkö Heikki Vierelä kertoo.

Näin syvät alueet olisivat sukeltajille erittäin vaativia kartoitettavia.

Sukeltajat tutkivat tämän viikon ajan jo aiemmin kartoituksessa löydettyjä kohtia. Kartoitussukellukset jatkuvat ensi helmikuussa.

Neulalahdesta on varmistunut jo useita kymmeniä paikkoja, joissa järven pohjassa on muun muassa erilaisia kranaatteja, sytyttimiä, nalleja, patruunoita, panssari- ja jalkaväkimiinoja, ruutia sekä panssarinyrkkejä.

 

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

 

Korjattu 28.9.: Paikka on Pohjois-Kallaveden lahdet Kuopion keskustan länsipuolella.

Raivaajasukeltajien urakka jatkuu